Žena vkročila do nepoužívaného pokoje, přišlo zděšení +VIDEO

Hampshire (USA) - Obyvatelka jednoho domu se nestačila divit, když po delší době vstoupila do pokoje, který nebyl používaný a kde zůstalo pootevřené okno. V posteli objevila metrové vosí hnízdo. Okamžitě volala desinsekční službu, zničení hnízda trvalo zhruba dvě hodiny a zásah byl krajně nebezpečný.

John Birkett, pracovník desinsekční služby, tak má za sebou snad největší akci své kariéry. Musel zlikvidovat 91 centimetrů široké hnízdo s více než 5000 vosami. Podle jeho slov by bylo "krajně nebezpečné", kdyby se majitelka pokusila odstranit hnízdo sama.

Vosám podle jeho odhadu trvalo asi tři měsíce tak velké hnízdo vybudovat, a prokousaly se přitom polštáři i matrací, aby měly víc prostoru. "Odvedly opravdu skvělou práci," dodal Birkett.

Zdroj: YouTube

Vosí jed je čirá bezbarvá tekutina, aromatické vůně a nahořklé chuti, která obsahuje cca 30 % sušiny a patří mezi největší alergeny vyskytující se v naší přírodě. Na jednu vosu připadá cca až 0,4 mg směsice látek, které se po vbodnutí dostávají do lidského těla. Jedná se především o tyto tři toxikologické složky: biogenní aminy a aminokyseliny, enzymy a polypeptidy, vysvětluje priroda.cz.

V běžných případech vám po vbodnutí žihadla pouze zarudne kůže, která také svědí a vyskáčou vám kopřivkovité pupeny. Projevy většinou odezní po několika hodinách sami. Pro urychlení léčby se doporučují ledové nebo octové obklady, mast s kortikoidy, potření místa plátkem cibule aj.

V závažnějších případech má postižený zrychlený tep, prudce klesá krevní tlak, může dojít ke zhroucení krevního oběhu, zmodrání v důsledku dušení, zvracení, průjmu, krvácení, k návalům potu, horečce, třasavce a bolestem hlavy. Největší nebezpečí je však ve vzniku anafylaktického šoku. Postižený se musí dostat co nejdříve do nemocnice, jelikož může dojít i k úmrtí. Při léčbě, např. při anafylaktického šoku, se podává injekcí nebo nitrožilní infuzí adrenalin. Při přetrvávajících potížích dostanete i glukokortikoidy nebo antihistaminika.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) zajímavosti Hmyz

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Na úvod fotbalového ME domácí Němci deklasovali Skoty 5:1

Lepší začátek evropského šampionátu si domácí německá fotbalová reprezentace nemohla přát. V úvodním zápase turnaje si poradila s neškodnými Skoty, kterým nepomohla ani mohutná fanouškovská podpora v Mnichově. Do karet Němcům hrál i fakt, že od konce prvního poločasu hráli Skotové o deseti lidech. Po prvním poločase už prohrávali 0:3, přičemž ve druhém poločase inkasovali další dvě branky. Ostrované si udělali radost jedinou brankou, která byla navíc ještě vlastní, když se nešťastně trefil Rüdiger. Byla to však jediná kaňka na bezchybném německém výkonu.

včera

Paul Rusesabagina

Hrdina Hotelu Rwanda slaví sedmdesátiny. Poslední roky ale protrpěl

Rwandou před třiceti lety zmítalo násilí, které připravilo o život stovky tisíc lidí. Kulaté sedmdesáté narozeniny slaví v sobotu 15. června muž, který během genocidy zachránil 1 268 lidských životů. Paul Rusesabagina je bývalý hotelový manažer, jehož činy byly mezinárodně oceněny. V posledních letech se však v rodné zemi stal terčem vládnoucích struktur. 

včera

včera

včera

včera

včera

Peter Pellegrini je novým slovenským prezidentem.

Slovensko má nového prezidenta. Pellegrini složil slib a ujal se funkce

Slovensko má nového prezidenta. Peter Pellegrini v sobotu po poledni během slavnostní schůze parlamentu v budově Slovenské filharmonie v Bratislavě složil slib do rukou předsedy ústavního soudu a ujal se funkce, ve které nahradil končící prezidentku Zuzanu Čaputovou. Program inaugurace bude pokračovat v odpoledních hodinách. 

včera

Čaputová jako první slovenská prezidentka provedla zemi velkými krizemi

Slovensko dnes zažívá střídání stráží v prezidentském paláci. Po pěti letech končí na pozici hlavy státu Zuzana Čaputová, která byla první prezidentkou v historii země. Provedla ji velkými krizemi, mandát se rozhodla neobhajovat. Ve funkci ji nahradí Peter Pellegrini. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy