11. září: Den, který změnil svět. USA si připomněly teroristické útoky

New York - Datum 11. září 2001 každému připomene sebevražedné útoky čtyř letadel, která pod vedením teroristů z organizace Al-Kájda zaútočila na významné budovy ve Spojených státech. Dnes je tomu přesně 13 let.

Politici i pozůstalí se dnes ke vzpomínce na oběti sešli v New Yorku, u Pentagonu i v Pensylvánii, tedy v místech, kde útočníci z Al-Káidy usmrtili téměř 3000 lidí.

Stejně jako každý rok příbuzní v dolní části Manhattanu předčítali jména obětí v abecedním pořádku od Gordona Aamotha po Igora Zukelmana, informovala agentura Reuters.

Předčítání několikrát přerušilo zvonění stříbrného zvonu, jenž ohlašoval chvilku ticha vždy v minutách, kdy před 13 lety letouny unesené teroristy narazily do newyorského Světového obchodního střediska a kdy se dvojice mrakodrapů zřítila.

Prezident Obama dnes promluvil na soukromé ceremonii pro příbuzné 184 obětí u budovy Pentagonu v Arlingtonu ve Washingtonu a položil tam bílý věnec. "Třináct let poté, co se spikly nízké a nenávistné mysli, aby nás zlomily, stojí tu Amerika vzpřímená a hrdá," prohlásil Obama.

11. září 2001 se zřítily stodesetipatrové budovy Světového obchodního centra, dominanty New Yorku, symboly ekonomické síly Ameriky a kdysi nejvyšší mrakodrapy světa. Jejich ocelovou konstrukci oslabil náraz letadel a především požár z paliva boeingů. Na dolním Manhattanu byly zničeny či poškozeny další budovy, vážně poškozen byl také Pentagon u hlavního města Washingtonu.

K atentátu se přihlásilo islamistické hnutí Al-Káida založené a vedené Saúdem Usámou bin Ládinem. Za mozek útoků je většinou pokládán Kuvajťan Chálid Šajch Muhammad.

Z 19 únosců letadel bylo 15 ze Saúdské Arábie (klíčový spojenec USA v oblasti Perského zálivu), dva ze Spojených arabských emirátů a po jednom z Egypta a Libanonu. Vedl je Egypťan Muhammad Atta.

Rekonstrukce tragédie:

7:59 – Boston: Let společnosti American Airlines číslo 11 startuje z letiště a míří směrem k Los Angeles. Na palubě letadla Boeing 767 je 81 pasažérů, 2 piloti a 9 členů posádky.

8:10 – Washington: Let společnosti American Airlines číslo 77 odlétá z hlavního města USA do Los Angeles. Na palubě stroje Boeing 757 je 58 pasažérů, 2 piloti a 4 členové posádky.

8:13 - Boeing 767 na lince číslo 11 vykazuje první známky podivného chování. Vychyluje se ze stanoveného kurzu o 20° přestává komunikovat. V 8:20 letadlo úplně vypíná svůj identifikační signál.

8:14 - Boston: Let splečnosti United Airlines číslo 175 startuje a odlétá směrem k Los Angeles. Na palubě Boeingu 767 je 56 pasažérů, 2 piloti a 7 členů posádky.

8:42 - Newark: Let společnosti United Airlines číslo 93 startuje a míří do San Francisca. Kvůli velkému provozu na letišti je start zpožděný o 42 minut. Na palubě letadla Boeing 757 je 38 pasažérů, 2 piloti a 5 členů posádky.

- Let číslo 175 naposledy komunikuje s řízením letového provozu.

8:46 - Boeing 767 linky číslo 11 naráží v rychlosti 790 km/h do severní věže Světového obchodního centra. Letadlo naráží do budovy mezi 94 a 98. patrem. Palivo letadla okamžitě začíná hořet a vzniká požár. Lidé pracující v patrech na místem zásahu jsou uvěznění.

8:51 - Let číslo 77 naposledy komunikuje s řízením letového provozu.

9:02 - Boeing 767 linky číslo 175 naráží v rychlosti 950 km/h do jižní budovy Světového obchodního centra. Náraz je v místech mezi 78. a 84. patrem. V přímém přenosu viděli náraz letadla miliony lidí na celém světě.

- Federální úřad pro letectvo okamžitě uzavírá všechna letiště v New Yorku.

9:21 - Jsou uzavřeny všechny tunely a mosty v New Yorku.

9:25 - Celý americký vzdušný prostor je uzavřen. Všechny vnitrostátní linky musí okamžitě přistát.

9:27 - Posádka letu číslo 93 naposledy komunikuje s řízením letového provozu.

9:29 - Prezident George W. Bush promlouvá poprvé po útoku k národu a oznamuje, že se vrací do Washingtonu. Obejvují se první informace o počtu obětí a zranění. Nejsou zdaleka konečné.

9:37 - Boeing 757 linky číslo 77 naráží do budovy Pentagonu. Všech 64 lidí na palubě letadla je mrtvých, nepřežilo ani 125 lidí v budově.

10:03 - Boeing 757 na letu číslo 93 se zřítil v Pensylvánii. Pasažéři letadla se snažili přemoci únosce a letadlo havarovalo.- Evakuováno sídlo OSN a centrála NATO v Bruselu.- USA uzavírá všechny hraniční přechody s Mexikem.

10:10 - Bortí se část budovy Pentagonu.

10:28 - Hroutí se severní věž Světového obchodního centra. Při pádu je zničen i přilehlý hotel Marriot:

14:21 – V okolí New Yorku a Washingtonu armáda rozmisťuje protiraketovou obranu.

17:25 – Bortí se budova Světového obchodního centra číslo 7. Na několika místech budovy byly menší izolované požáry:

20:30 – Prezident George W. Bush pronáší k národu svůj projev.

Při útocích zemřelo podle dostupných informací 2996 lidí včetně 19 atentátníků. Dalších 6291 lidí utrpělo zranění.

Související

Trosky věží World Trade Center po útocích z 11. září 2001. Komentář

Jak útoky z 11. září změnily chod dějin?

Útoky z 11. září 2001 změnily svět. Vedly k otevřené válce proti terorismu a invazím do Afghánistánu a Iráku, což mimo jiné posílilo radikalizaci islamistických uskupení. Díky pádu režimu Saddáma Husajna vzniklo vakuum, které nakonec ochotně vyplnil Islámský stát.

Více souvisejících

11. září 2001 Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

před 7 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 15 hodinami

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy