Amerika stojí vzpřímená a hrdá, vzkázal lidem Obama při 13. výročí teroristických útoku z 11. září

Washington – Spojené státy si dnes připomněly 13. výročí teroristických útoku na World Trade Center z 11. září 2001. Americký prezident Barack Obama promluvil k pozůstalým a těm, kteří se sešli ke vzpomínce na oběti v New Yorku, u Pentagonu i v Pensylvánii. Na těchto místech útočníci z Al-Káidy zabili téměř 3000 lidí. Šéf Bílého domu zdůraznil, že teroristům se Ameriku nepodařilo zlomit.

Stejně jako každý rok příbuzní v dolní části Manhattanu předčítali jména obětí v abecedním pořádku od Gordona Aamotha po Igora Zukelmana, informovala agentura Reuters.Předčítání několikrát přerušilo zvonění stříbrného zvonu, jenž ohlašoval chvilku ticha vždy v minutách, kdy před 13 lety letouny unesené teroristy narazily do newyorského Světového obchodního střediska a kdy se dvojice mrakodrapů zřítila.Prezident Obama dnes promluvil na soukromé ceremonii pro příbuzné 184 obětí u budovy Pentagonu v Arlingtonu ve Washingtonu a položil tam bílý věnec. "Třináct let poté, co se spikly nízké a nenávistné mysli, aby nás zlomily, stojí tu Amerika vzpřímená a hrdá," prohlásil Obama.Den předtím Obama seznámil veřejnost se svou strategií aktuálního boje proti radikálům z organizace Islámský stát (IS) v Iráku a Sýrii.V New Yorku dnes mnozí účastníci slavnosti drželi fotografie svých milovaných v areálu památníku, který vyrostl v místě zřícených "dvojčat". Akce se zúčastnili guvernér New Yorku Andrew Cuomo, starosta Bill de Blasio i jeho předchůdci Michael Bloomberg a Rudy Giuliani.Jediná vzpomínková akce přístupná veřejnosti se dnes konala u památníku letu 93 v pensylvánském Shanksville, kde se zřítilo jedno z unesených letadel.

Související

Více souvisejících

11. září 2001 USA (Spojené státy americké) Barack Obama

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin na summitu Rusko Afrika 2023.

Rusko chce obnovit výrobu raket schopných nést jaderné hlavice

Ruský prezident Vladimir Putin na pátečním zasedání Rady bezpečnosti Ruské federace prohlásil, že země by měla obnovit výrobu pozemních raket krátkého a středního doletu, schopných nést jaderné hlavice. Tvrdí, že Spojené státy umístily tyto rakety v Evropě a Asii, napsala agentura Reuters.

včera

včera

včera

Zahájení KVIFF 2024 a červený koberec. Prohlédněte si galerii

Ve Varech odstartoval 58. Mezinárodní filmový festival

V Karlových Varech začal slavnostním příjezdem hostů 58. Mezinárodní filmový festival. Hlavní hvězdou zahajovacího večera je americký herec Viggo Mortensen, který obdrží Cenu prezidenta festivalu. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vlak tam neměl co dělat, naznačil ministr příčinu tragické nehody u Nových Zámků

Tragickou čtvrteční srážku vlaku jedoucího z Prahy a autobusu u Nových Zámků na Slovensku pravděpodobně způsobilo selhání lidského faktoru. Vlak podle předběžných informací jel po koleji, která měla být po předchozích vydatných deštích mimo provoz. Nehodu nepřežilo sedm lidí, dalších pět osob utrpělo zranění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy