New York - Historie čokolády historie začíná před více než 3000 lety. Za tu dobu prošla neuvěřitelnými proměnami a i dnes je stále co vylepšovat. I když... Dali byste si čokoládu s křenem? Podívejte se na nové trendy mezi sladkostmi.
Čokoláda s pomerančovou příchutí je stálicí světa sladkostí. Ale v poslední době se s čokoládou pojí i další citrus - citrón. Během posledního roku se počet čokolád s citrónovou příchutí na světě zdvojnásobil.
Dalším trendem čokolády je její mísení s příchutí dalších oblíbených sladkých dezertů. Vznikají tak čokolády a la crème brûlée, tiramisu, mléčný koktejl či zmrzlina.
V Asii je chuť na sladké tradičně mnohem slabší než v západním světě. Do čokolády se tu proto máčí zelenina, aby trochu zředila její sladkost. V roce 2013 se na trhu objevila čokoláda s příchutí křene wasabi. Letos to jsou zelené sojové boby a sladké brambory, kterým se dostalo čokoládového obalu.
Do čokolády se už dlouhé roky přidávají jahody, maliny i třešně. V Polsku se ale zákazníci nově dočkali čokolády s broskvovou náplní, což je neprávem opomíjená ovocná kombinace.
Ibišek jsme zvyklí běžně pít v čaji, ale i on si nachází cestu do čokolády. Podle odborníků v tomto oboru jsou květiny v čokoládě zatím popelkou, ale právě tímto směrem by se v budoucnu mohly nové trendy ubírat.Stálicí, co se týče příchutí, jsou v čokoládě ořechy. Na prvním místě jsou lískové ořechy následované mandlemi a burskými oříšky. Ale zákazníci se mohou těšit i na novinky v podobě pistácií či směsí ořechů a semínek.
Evropané se poprvé setkali s kakaovými boby, když na své čtvrté výpravě roku 1502 přistál Kryštof Kolumbus na ostrově Guanaja poblíž dnešního Hondurasu. Když později představil na španělském dvoře královny Isabely a krále Ferdinanda napěněný hořký a pálivý nápoj, který Indiáni z kakaových bobů vyráběli, nesetkal se s kladným přijetím.
Po porážce Aztéků nastal zvrat. Dobyvatel Hermán Cortéz v roce 1528 do napěněné hmoty totiž přidal vanilku a cukr a nápoj si začal získávat oblibu jak v koloniích tak i na španělském dvoře. Španělé žárlivě střežili tajemství výroby čokolády a monopol na pití čokolády si udrželi až do poloviny 17. století.
Prvním člověkem, který ve Francii pil čokoládu, byl lyonský kardinál Alfons de Richelieu, který se dozvěděl tajemství přípravy čokolády od jednoho španělského kněze. Nakonec prodal španělský král Filip V. monopol na prodej kakaa do všech zemí jedné společnosti, kterou k tomuto účelu zřídil.
První záznam o českém výrobci čokolády je znám z roku 1770 (měšťan Filip Watzke v Celetné ulici v Praze).
V roce 1875 vyvinul Švýcar Daniel Peter první mléčnou čokoládu, čímž dal základ proslulé švýcarské čokoládě. Do čokolády použil sušené mléko, které vynalezl další Švýcar - Henry Nestlé. Švýcaři se zasloužili i o vynález oříškové čokolády /Amedée Kohler v roce 1830/ a plněné čokolády v roce 1913 /Jules Séchaud/. Slavná čokoláda Milka byla poprvé uvedena na trh, píše cokomuzeum.cz.
Belgičan Jean Neuhaus v roce 1912 vyrobil první čokoládový bonbon – pralines a jeho manželka specielní obal na pralinky – ballotin. Těmito vynálezy byl dán základ strojové výrobě, a tak se čokoláda zpřístupnila nejširším vrstvám obyvatelstva.
Související

Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?

Milka podražila, ale tím to nekončí. Firma chystá další změnu v neprospěch zákazníků
Aktuálně se děje
Aktualizováno včera

Česko - Švédsko 2:5. Rozhodla první třetina, zlatá obhajoba nevyjde
včera

Pád cen pohonných hmot se zastavil. Teď zdraží, ekonom ale očekává další obrat
včera

Nová vlna podvodů na WhatsAppu zaměstnává policisty. Lidé přicházejí i o miliony
včera

Zemřel herec George Wendt, hvězda sitcomů
včera

Paradoxní květnové počasí. Meteorologové poukázali na zajímavou věc
včera

Zemřel Jiří Pernes, uznávaný historik s velkou vazbou na Brno
včera

Policie vyšetřuje smrt chlapce v Táboře. Reagovala na spekulace
včera

Světoví lídři čelí nové výzvě: Trumpova Oválná pracovna mění diplomacii v reality show
včera

Studenti mohou konečně k holiči? Thajsko mění zavedené pořádky, povoluje, co bylo dříve nemyslitelné
včera

Vědci zjistili, jak ryby bojují se změnami počasí. Doslova mění svá těla
včera

UNICEF bije na poplach: Tisíce dětí v Gaze skončilo v péči lékařů, hrozí hladomor
včera

Putin nechce ukončit válku, protože věří, že vítězí, řekl lídrům Trump. Zvažuje, že zapojí papeže
včera

Trumpova dohoda století za 2 biliony dolarů? Skutečnost je úplně jiná
včera

Švédové se ve čtvrtfinále proti Čechům vytasí s posilou s NHL Nylanderem
včera

Pokud vyhraje Nawrocki, bude to mít ruská propaganda v Polsku snazší, říká Klípa
včera

Afrika platí za změny počasí nejvyšší cenu. Za klimatickou krizi přitom vůbec nemůže
včera

Zázračný lék na hubnutí? Ozempic s sebou nese i vážná rizika
včera

Partneři, kteří se nedožili svatby. Zastřelení diplomaté se měli příští týden zasnoubit
včera

Francii dochází trpělivost. EU musí jednat, a to rychle. Místo toho vymýšlí další komplikace
včera
Proevropské a proamerické Polsko ukazuje EU, jak se vypořádat s Trumpem
Evropská unie se v nadcházejících letech bude muset znovu naučit jednat s prezidentem Donaldem Trumpem. Ten totiž po návratu do Bílého domu nejen hrozí novými cly, ale zároveň zpochybňuje základní principy NATO i samotné fungování mezinárodního řádu. V této složité situaci může mít EU užitečný vzor – Polsko, které se dlouhodobě pohybuje na pomezí loajality vůči USA a zároveň hlubokého zapojení do evropského integračního projektu.
Zdroj: Libor Novák