New York - Historie čokolády historie začíná před více než 3000 lety. Za tu dobu prošla neuvěřitelnými proměnami a i dnes je stále co vylepšovat. I když... Dali byste si čokoládu s křenem? Podívejte se na nové trendy mezi sladkostmi.
Čokoláda s pomerančovou příchutí je stálicí světa sladkostí. Ale v poslední době se s čokoládou pojí i další citrus - citrón. Během posledního roku se počet čokolád s citrónovou příchutí na světě zdvojnásobil.
Dalším trendem čokolády je její mísení s příchutí dalších oblíbených sladkých dezertů. Vznikají tak čokolády a la crème brûlée, tiramisu, mléčný koktejl či zmrzlina.
V Asii je chuť na sladké tradičně mnohem slabší než v západním světě. Do čokolády se tu proto máčí zelenina, aby trochu zředila její sladkost. V roce 2013 se na trhu objevila čokoláda s příchutí křene wasabi. Letos to jsou zelené sojové boby a sladké brambory, kterým se dostalo čokoládového obalu.
Do čokolády se už dlouhé roky přidávají jahody, maliny i třešně. V Polsku se ale zákazníci nově dočkali čokolády s broskvovou náplní, což je neprávem opomíjená ovocná kombinace.
Ibišek jsme zvyklí běžně pít v čaji, ale i on si nachází cestu do čokolády. Podle odborníků v tomto oboru jsou květiny v čokoládě zatím popelkou, ale právě tímto směrem by se v budoucnu mohly nové trendy ubírat.Stálicí, co se týče příchutí, jsou v čokoládě ořechy. Na prvním místě jsou lískové ořechy následované mandlemi a burskými oříšky. Ale zákazníci se mohou těšit i na novinky v podobě pistácií či směsí ořechů a semínek.
Evropané se poprvé setkali s kakaovými boby, když na své čtvrté výpravě roku 1502 přistál Kryštof Kolumbus na ostrově Guanaja poblíž dnešního Hondurasu. Když později představil na španělském dvoře královny Isabely a krále Ferdinanda napěněný hořký a pálivý nápoj, který Indiáni z kakaových bobů vyráběli, nesetkal se s kladným přijetím.
Po porážce Aztéků nastal zvrat. Dobyvatel Hermán Cortéz v roce 1528 do napěněné hmoty totiž přidal vanilku a cukr a nápoj si začal získávat oblibu jak v koloniích tak i na španělském dvoře. Španělé žárlivě střežili tajemství výroby čokolády a monopol na pití čokolády si udrželi až do poloviny 17. století.
Prvním člověkem, který ve Francii pil čokoládu, byl lyonský kardinál Alfons de Richelieu, který se dozvěděl tajemství přípravy čokolády od jednoho španělského kněze. Nakonec prodal španělský král Filip V. monopol na prodej kakaa do všech zemí jedné společnosti, kterou k tomuto účelu zřídil.
První záznam o českém výrobci čokolády je znám z roku 1770 (měšťan Filip Watzke v Celetné ulici v Praze).
V roce 1875 vyvinul Švýcar Daniel Peter první mléčnou čokoládu, čímž dal základ proslulé švýcarské čokoládě. Do čokolády použil sušené mléko, které vynalezl další Švýcar - Henry Nestlé. Švýcaři se zasloužili i o vynález oříškové čokolády /Amedée Kohler v roce 1830/ a plněné čokolády v roce 1913 /Jules Séchaud/. Slavná čokoláda Milka byla poprvé uvedena na trh, píše cokomuzeum.cz.
Belgičan Jean Neuhaus v roce 1912 vyrobil první čokoládový bonbon – pralines a jeho manželka specielní obal na pralinky – ballotin. Těmito vynálezy byl dán základ strojové výrobě, a tak se čokoláda zpřístupnila nejširším vrstvám obyvatelstva.
Související
Den, který změnil svět. První mléčná čokoláda vznikla před 150 lety
Dubajská čokoláda se dostává do světa i do Česka. Jaký je její příběh?
Aktuálně se děje
včera
V Česku se potvrdilo další ohnisko ptačí chřipky
včera
Zelenskyj i Putin chtějí ukončit válku na Ukrajině, prohlásil Trump
Aktualizováno včera
Nebezpečné počasí hrozí už dnes večer. Výstraha se týká celé ČR
včera
Trump měl na telefonu Putina. Hovor byl dobrý a produktivní, tvrdí šéf Bílého domu
včera
Vážná nehoda na Benešovsku. Na místě hořelo
včera
Smrt Bardotové zasáhla i české politiky. Ozvali se Babiš či Klempíř
včera
Příměří u jaderné elektrárny v Záporoží. Začaly kritické opravy vedení
včera
Muž s nožem v Budějovicích vyhrožoval kolemjdoucím. Policista ho zpacifikoval
včera
Francie oplakává Bardotovou. O dojmy se podělil i prezident Macron
včera
Lavrov promluvil o úmyslech Moskvy a varoval Evropany
včera
Hazard, jaký se nevidí. Žena v Krkonoších bruslila na tenkém ledu i s kočárkem
včera
Zemřela ikonická herečka Brigitte Bardotová
včera
Turek se nevzdává. Pavel by měl dodržet svá slova, říká poslanec
včera
Zimní počasí na přelomu roku. Napadnout mohou desítky centimetrů sněhu
včera
Trump přivítá Zelenského. Zbývá deset procent a plán bude hotový, tvrdí Kyjev
včera
Anonym vyhrožoval střelbou v teplickém obchodním domě. Policie po něm pátrá
včera
Předpověď počasí: Poslední týden roku bude ve znamení pravé zimy
27. prosince 2025 21:20
"Zelenskyj nemá nic, dokud to neschválím." Trump dal jasně najevo, kdo rozhoduje o válce na Ukrajině
27. prosince 2025 20:05
Obrana za miliardy. Polsko se opevňuje před Ruskem, staví dračí zuby i protidronové bariéry
27. prosince 2025 18:51
Rusko válkou ničí samo sebe. Chytilo se do své vlastní ekonomické pasti
Ruská federace se s blížícím se čtvrtým rokem plnohodnotné invaze na Ukrajinu potýká s nečekaným vedlejším efektem své válečné politiky. Regiony bohaté na energetické suroviny, které tvoří hospodářskou páteř země, totiž doplácejí na konflikt nejvyššími lidskými i ekonomickými ztrátami. Kreml proměnil odlehlé oblasti v zásobárnu vojáků i peněz, čímž však paradoxně ohrožuje průmyslová odvětví, která Putinovu agresi financují.
Zdroj: Libor Novák