Agenti NSA mají omezené pravomoce, Obama zákon podepsal

Washington – Americký Senát dnes po bouřlivé debatě schválil zákon, který omezuje hromadný sběr dat o telefonní komunikaci tajnými službami. Data budou nově namísto Národní agentury pro bezpečnost (NSA) shromažďovat a uchovávat telekomunikační firmy a NSA do nich bude moci nahlížet jen se svolením soudu. Zákon, označovaný jako Patriot Act, už podepsal prezident Barack Obama.

Tajná služba si podle nového zákona bude muset pro získání některých dat opatřit povolení od soudu. Doba, kterou bude NSA mít na předání pravomocí soukromým společnostem, je půl roku.Někteří republikánští konzervativci, kteří v čele se šéfem senátní většiny Mitchem McConnellem bojovali za co největší pravomoci tajných služeb a neúspěšně se snažili prodloužit v neděli skončenou platnost zákona známého jako Patriot Act, se při debatě v Senátu rozhodli přijít s vlastními pozměňovacími návrhy. Hrozilo, že návrh zákona poputuje zpět do Sněmovny reprezentantů.Zákon známý pod názvem Patriot Act, který masový sběr dat umožňoval, byl jedním z protiteroristických opatření přijatých po útocích z 11. září 2001. Mnozí kritici tvrdili, že norma umožňuje nepřípustný zásah do soukromí Američanů. Freedom Act některé části tohoto zákona obnovuje, sledovací pravomoci tajných služeb však výrazně omezuje a podřizuje soudu.Nový zákon je reakcí Kongresu na slib prezidenta Obamy zreformovat NSA poté, co bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden poskytl tisku utajované informace o monitorovacích programech.

Související

Osobou, která deníku Guardian prozradila, že americké výzvědné úřady špehují ve velkém občany po celém světě, je Edward Snowden, devětadvacetiletý bývalý technický asistent v CIA a současný zaměstnanec zbrojovky Booz Allen Hamilton. Jeho poslední stopy vedou do čínského hotelu The Miro, odkud však zmizel. Některé aspekty nasvědčují tomu, že by mohl být čínským špiónem.

Američan Snowden chce získat ruské občanství

Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který zveřejnil utajované informace o americké elektronické špionáži a nyní žije v ruském exilu, požádal o ruské občanství. Oznámil to dnes sám na twitteru.

Více souvisejících

NSA (The National Security Agency) USA (Spojené státy americké) Senát USA

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy