Obama obhajuje dohodu s Íránem, před Kongresem to ale nebude mít snadné

Washington – Vyjednavači uzavřeli tvrdě vyjednanou dohodu o íránském jaderném programu. Prezidenta Baracka Obamu čeká ještě klíčová debata v Kongresu, ještě před ní ale dohodu emotivně bránil.

Obama na tiskové konferenci uvedl, že smlouva neznamená normalizaci vztahů s Teheránem. Nemůže změnit jeho chování a Spojené státy s tím ani nepočítají. I přesto si ji pochvaluje, protože podle něj blokuje všechny možnosti, jak by se íránský režim mohl dostat k výrobě jaderné bomby.

Dohoda s Teheránem je podle něj v souladu s národními zájmy USA i spojenců a činí svět bezpečnější pro všechny. „Bez dohody bychom riskovali nové války na Blízkém východě a regionální závody v jaderném zbrojení," konstatoval. Dodal také, že kdyby se Spojené státy nyní nechovaly moudře, budoucí generace by jim neodpustily.

„Máme historickou možnost budovat bezpečný svět, je to šance, která se během našich životů nemusí opakovat. Můžeme s jistotou konstatovat, že Írán nebude mít možnost vyvíjet jadernou bombu," vysvětloval důsledky dohody Obama.

Írán nicméně dál i bez jaderné zbraně ohrožuje americké hodnoty a zájmy na Blízkém východě. Bezpečnostní obavy Izraele, který proti dohodě s Íránem vehementně protestuje, jsou podle šéfa Bílého domu oprávněné. „Hrozby namířené proti Izraeli by se ale znásobily, kdyby Írán disponoval jadernými zbraněmi," řekl Obama.

Washington chce proto dotlačit Teherán, aby změnil své chování v regionu. Slíbit se to ale nedá. Podle Obamy navíc hrozí, že by Írán mohl podvádět. Obama bude smlouvu obhajovat před Kongresem, že by získal podporu republikánů, ale prezident nečeká. Výhrady se ale ozývají i mezi demokraty.

Související

Více souvisejících

Barack Obama Írán Jaderné zbraně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy