Ben Carson - životopis

Tallahassee - S blížícími se prezidentskými volbami v Americe vám chceme přiblížit jednotlivé prezidentské kandidáty jak z řad demokratů, tak i republikánů. V tomto medailonku se dočtete o neurochirurgovi Benu Carsonovi, jenž kandiduje za republikány.

Terč posměchu

Benjamin Solomon Carson se narodil 18. září 1951 v Detroitu, stát Michigan jako mladší ze dvou bratrů. Jeho matka Sonya vyrůstala ve velmi velké rodině v Tennessee a musela předčasně opustit školu. Ve svých třinácti letech se provdala za Roberta Carsona, pracovníka v továrně a baptistického duchovního.

Sonya a Robert se následně přestěhovali do Detroitu a měli dva syny. Sonya ale nakonec odhalila, že její manžel je bigamista a má další rodinu. Jejich manželství skončilo rozvodem, Robert rodinu opustil a nechal Sonyu s dětmi finančně strádat. Sonya musela vzít dvě až tři zaměstnání současně, aby rodinu uživila.

Oba bratři měli ve škole problémy. Ben se často stával terčem posměchu svých spolužáků. Jejich matka je ale vedla k tomu, aby své povinnosti ve škole plnili do puntíku. Navíc každý týden museli oba přečíst dvě knihy a následně své matce napsat, o čem kniha byla. Carson díky tomu objevil lásku k četbě, což mu dalo obrovský náskok před jeho spolužáky.

Mladý násilník

I přes jeho akademické úspěchy Carson trpěl kvůli své vznětlivé povaze, která přecházela v násilné chování. Ve své autobiografii popisuje, jak se jako malý pokusil uhodit svoji matku kladivem, protože nesouhlasila s výběrem jeho oblečení.

Projevy násilného chování se vystupňovaly ve chvíli, kdy Ben málem pobodal svého kamaráda během hádky nad výběrem rozhlasové stanice. Čepel nože se ale prý údajně zlomila o přezku kamarádova opasku. Carson utekl domů, kde se zamkl v koupelně společně s Biblí a kde prosil Boha, aby mu pomohl vypořádat se se vztekem, který ho naplňoval.

Neurochirug a cesta do Austrálie

Střední školu absolvoval s vyznamenáním a dostal stipendium na univerzitě Yale, kde v roce 1973 vystudoval psychologii. Jeho akademická cesta pak vedla na University of Michigan, kde vystudoval medicínu jako neurochirurg.

O dva roky později si vzal Lacenu „Candy" Rustinovou, se kterou se seznámil na Yalu. V roce 1977 se pár přestěhoval do Baltimoru v Marylandu. Carson se stal internistou na Johns Hopkins University. O pár let později už byl hlavním vedoucím neurochirurgie.

V roce 1983 dostal důležitou pozvánku do nemocnice v Austrálii. Ačkoliv nejprve váhal, nakonec pracovní příležitost přijal. To se nakonec ukázalo jako velice přínosné, protože tím získal obrovské množství zkušeností, které by na Johns Hopkins University sbíral několik let.

Žijící legenda

V roce 1984 se vrátil na Hopkins University a o rok později se ve svých 33 letech stal vedoucím pediatrické neurochirurgie a tím i nejmladším americkým doktorem, který obdobnou pozici vykonával. V roce 1987 přilákal mezinárodní pozornost tím, že v Německu rozdělil hlavou srostlá dvojčata Binderovi. Šlo o první takovou úspěšnou proceduru na světě.

V roce 1994 se pokusil o další operaci srostlých dvojčat, ta ale kvůli komplikacím zemřela. Carson přísahal, že se bude snažit dál, protože věděl, že takové procedury mohou být úspěšný. O tři roky později úspěšně odoperoval další srostlá dvojčata, tentokrát obzvláště obtížný případ a tím získal další prvenství.

Brzy na to začal přednášet na školách, nemocnicích a dalších zařízeních. Se svou ženou založil fond na podporu studentů a četby na školách. V roce 2000 byl zvolen Knihovnou Kongresu za jednu z „žijících legend".

Největší výzva a kandidatura na prezidenta

V roce 2003 Carsona čekala dosud největší výzva—rozdělení dospělých srostlých dvojčat. Celá operace trvala téměř 52 hodin, během níž bylo k dispozici více než sto chirurgů, specialistů a asistentů. Operace byla kvůli komplikacím nakonec neúspěšná a obě dívky zemřely.

V březnu 2013 Carson oficiálně odešel do důchodu z pozice chirurga. V květnu 2015 oznámil svůj záměr kandidovat za republikány na prezidenta. Na setkání v Detroitu řekl: „Nejsem politik. Nechci být politik, protože politici dělají to, co je politicky vhodné. Já chci dělat to, co je správné."

Během několik následujících měsíců postoupil v žebříčku a stal se jedním z vedoucích kandidátů proti svému rivalovi Donaldu Trumpovi. Od samotného začátku však provází jeho politickou kampaň pochybnosti několika zpravodajských serverů, které kritizují jeho tvrzení, jež napsal ve svých knihách.

Pochybné výroky

Ve své knize Gifted Hands například tvrdí, že dostal stipendium na West Point, což bylo vyvráceno magazínem Politico, jenž zjistil, že Carson se nikdy na tuto vojenskou akademii nehlásil. Společnost CNN zase vyšetřuje přesnost Carsonových tvrzení ohledně svého násilnického mládí.

Ben Carson 4. března odstoupil z kandidatury, pozn. red.

Související

Více souvisejících

Ben Carson (kandidát na prezidenta USA) Volby USA

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy