Závěť Usámy bin Ládina zveřejněna: Většinu svého majetku věnoval na džihád

Washington - Během operace v květnu 2011, při níž byl v Pákistánu zabit Usáma bin Ládin, byla zajištěna celá řada dokumentů. Jejich obsah se na veřejnost dostává ale až nyní. Někdejší vůdce Al-Káidy ve své závěti mimo jiné určil, že většina jeho majetku v hodnotě 29 milionů dolarů má být vynaložena na svatou válku ve jménu Alláha.

Bin Ládina a další čtyři osoby zastřelilo americké speciální komando v noci na 2. května 2011 v pákistánském posádkovém městě Abbotábádu. Americké komando pak zabavilo počítače, disky DVD a písemné dokumenty z domu, ve kterém se bin Ládin ukrýval asi šest let.

Bin Ládin chtěl menší část svého majetku rozdělit mezi příbuzné. Nařídil zároveň, aby většina připadla teroristické síti, která stála za útokem na New York a Washington v září roku 2001.

"Doufám, že mí bratři, sestry a tety z matčiny strany budou respektovat mou vůli a veškeré peníze, které jsem v Súdánu zanechal, věnují na džihád, ve prospěch Alláha," uvádí se v dokumentu.

Teroristický vůdce v závěti uvedl částky, které mají být vyplaceny jeho matce, jeho dětem, strýci, strýcovým dětem a tetám z matčiny strany. V dopisu z 15. srpna 2008 požádal svého otce, aby se v případě bin Ládinovy smrti postaral o jeho rodinu.

V jednom z nedatovaných dopisů bin Ládin vyobrazil USA jako stát, který v Afghánistánu vede válku bez šance na vítězství. "Domnívali se, že válka bude snadná a že dosáhnou svých cílů během dnů nebo týdnů. Nepřipravili se finančně, nemají podporu obyvatel dostatečnou na vedení války po desetiletí," napsal terorista.

Bojové šance USA bin Ládin přirovnal k situaci Sovětského svazu v posledních letech jeho afghánského tažení. "Osud Ameriky visí na vlásku," napsal v dopisu, který zřejmě pochází z roku 2009 nebo 2010.

Související

Ilustrační foto

Tajná operace v Íránu: Izraelští agenti zabili dvojku teroristické sítě Al-Káida

Izraelští agenti zabili při tajné operaci v srpnu v Íránu druhého nejvýše postaveného muže teroristické sítě Al-Káida Abdalláha Ahmeda Abdalláha. S odvoláním na zdroje z amerických tajných služeb, na jejichž popud údajně Izraelci jednali, o tom dnes informoval list The New York Times (NYT). Íránské ministerstvo zahraničí vzápětí informaci popřelo.
Donald Trump

Moderátorka nešetřila Trumpa, čelil i otázkám ohledně spekulace o bin Ládinovi

Některá americká média po nočním vystoupení Donalda Trumpa v televizní diskusi vyzdvihují počínání moderátorky Savannah Guthrieové. Ta prezidenta v hodinovém přenosu zasypala nelehkými otázkami ohledně konkrétních činů, jako bylo například propagování konspirační teorie o tom, že Spojené státy nezabily vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina.

Více souvisejících

Usáma bin Ládin USA (Spojené státy americké) Terorismus

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

Putin vyslyšel Pašinjana. Stahuje ruská vojska z částí Arménie

Ruský prezident Vladimir Putin souhlasil se stažením ruských vojsk a pohraničníků z určitých částí Arménie na žádost arménské vlády. Toto rozhodnutí oznámil prostřednictvím agentury Interfax, která se odvolává na mluvčího Dmitrije Peskova.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy