Historický okamžik: Americký prezident po 88 letech přiletěl na Kubu, tamní úřady mezitím pozatýkaly disidentky

Havana – Kuba zažívá na historickou návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy. Jde o první návštěvu prezidenta USA na karibském ostrově po 88 letech. Obama má v plánu setkat se mimo jiné s disidenty. Některé z nich však kubánské úřady na poslední chvíli zatkly.

Cesta se všeobecně považuje za historickou návštěvu, která otevírá novou kapitolu vztahů USA s komunistickou vládou blízkého ostrova po desetiletích nepřátelství mezi bývalými soupeři z dob studené války.

Obama přistál na mezinárodním letišti Josého Martího v Havaně na palubě prezidentského letadla Air Force One. Přítomnost letounu s nápisem "Spojené státy americké" by byl ještě před nedávnem na tomto místě nepředstavitelný, upozornila agentura Reuters.

Prezidenta doprovázeného manželkou Michelle na letišti v mírném dešti přivítal kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez. S kubánským vůdcem Raúlem Castrem se má americký prezident setkat až v pondělí. Dnes má na programu návštěvu staré Havany a setkání s kardinálem Jaimem Ortegou.

Obama na komunistické Kubě zůstane do úterý, na se má sejít právě s disidenty. Obama podle organizace Dámy v bílém slíbil, že při setkání s kubánským vůdcem Raúlem Castrem bude hovořit i o cestě, kterou bude Kuba muset ujít k plnému dodržování lidských práv.

Jen několik hodin před prezidenta USA kubánské úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém, informovala agentura AFP. Organizace Dámy v bílém sdružuje manželky politických vězňů. Kubánská policie podporovaná stovkami provládních demonstrantů podle agentury Reuters přerušila pochod a zadržela kolem 50 osob.

Aktivistky vyrazily dnes na tradiční nedělní pochod v metropoli v Havaně, aby požadovaly dodržování lidských práv v zemi. A jak je i poměrně obvyklé, policie je v závěru cesty zadržela a předvedla k výslechu k podání vysvětlení.

Ženy a jejich mužští podporovatelé protestovali v havanské luxusní čtvrti Miramar. Zadržení pak byli vehnáni do policejních vozů poté, co se snažili vsedě zablokovat ulici, kterou procházel průvod zhruba 300 provládních demonstrantů provolávajících urážky i revoluční slogany, informovala agentura AP.

Vůdkyně Dam v bílém Berta Solerová podle některých západních médií chce, aby Obama vyzval k amnestii pro politické vězně, kterých je podle ní na ostrově zhruba 80. Kubánská vláda oficiálně popírá, že by na ostrově byli nějací političtí vězni.

Disidenti své naděje vyjádřily podle agentury AFP v prohlášení zveřejněném v sobotu. Doufají, že jeho návštěva přispěje k radikální změně v chování úřadů a přiměje je k respektování lidských práv. Změna by podle nich měla začít tím, že skončí represe a používání fyzického násilí proti politickým aktivistům.

Solerová už dříve podle serveru The Daily Telegraph uvedla, že nesouhlasí s návštěvou šéfa Bílého domu na Kubě právě vzhledem k pokračujícímu porušování lidských práv. Hodlá prý počkat na Obamův projev a teprve po něm se rozhodne, jestli přijme jeho pozvání na schůzku na americké ambasádě v Havaně v úterý.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama Kuba disidenti

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 35 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

Zdroj: David Holub

Další zprávy