Venezuelu trápí nedostatek potravin. Pěstujte si ovoce a zeleninu na balkoně, vzkazuje prezident

Caracas - Venezuelská ekonomika je už delší dobu v hluboké krizi a v zemi je akutní nedostatek potravin i léků. Venezuelský prezident Nicolás Maduro poradil obyvatelům, jak situaci zvládnout - prý si mají pěstovat ovoce a zeleninu na balkoně či na střeše svého domu.

O situaci ve Venezuele informovala agentura Reuters. Maduro, který odmítá jakoukoliv humanitární pomoc, vyzval Venezuelany, aby pěstovali zeleninu ve školách, v kasárnách i ve vězení.

Sám se prý touto radou řídí. „Musíme sázet, abychom si zajistili potravinovou soběstačnost," řekl venezuelský prezident. Dodal, že on a jeho manželka doma sklízí dýně, z nichž si prý dělají „božskou polévku".

Psali jsme: Krize ve Venezuele se dotýká i zoologických zahrad. Zvířata trpí Ženy v téhle době nechtějí mít děti. Nechávají se dobrovolně mrzačit Stav ekonomické nouze ve Venezuele prodloužen. Chystá Maduro vyvlastňování majetku?  

Podle kritiků ale tento vládní zemědělský projekt nepomůže vyřešit problém nedostatku potravin. Navíc je podle nich absurdní pěstovat zeleninu na balkonech v zemi, která má tolik úrodné půdy.

"Čtyřicet tisíc hektarů úrodné půdy v zemi a Nicolásovo řešení je městské zemědělství," rozhořčil se opoziční vůdce Henrique Capriles. Zároveň obvinil vládu, že zplundrovala venkovské zemědělství znárodňováním.

Podle vlády jsou za krizi zodpovědní podnikatelé, pašeráci a „imperialistické" Spojené státy. Opozice i řada ekonomů viní z katastrofální ekonomické situace hospodářskou politiku socialistické strany, která je u moci skoro dvacet let.

Ekonomika Venezuely je z velké části závislá na ropném průmyslu, který se podílí na hrubém domácím produktu více než 50 procenty. Ropa, jejíž ceny v posledních letech prudce klesly, tvoří téměř 95 procent exportních příjmů země.

Nepříznivá situace ve Venezuele podle Reuters také nutí tamní mladé ženy k drastickým řešením: kvůli nedostatku jídla, inflaci a hroutícímu se zdravotnictví raději volí sterilizaci, než aby riskovaly těhotenství a výchovu dětí v tak nepříznivých podmínkách.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Aktualizováno před 48 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 51 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko řeklo, kdy obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí

Ruské síly "včas" obnoví kontrolu nad pohraniční Kurskou oblastí, do které v srpnu pronikly ukrajinské jednotky. Dnes to prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy