Obama vetoval zákon umožňující žalovat Rijád za útoky z 11. září. Obává se o národní bezpečnost

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes vetoval zákon umožňující pozůstalým po obětech útoků z 11. září 2001 žalovat vládu Saúdské Arábie. Informovala o tom agentura AP. Kongres může nyní veto zvrátit dvoutřetinovou většinou, což se ale od Obamova nástupu do nejvyššího úřadu v roce 2009 ještě nestalo.

Obama své rozhodnutí zdůvodnil obavami o národní bezpečnost, zákon by prý mohl poškodit spolupráci se zahraničními spojenci v boji proti terorismu i v jiných otázkách. Nepochybně by ochladly vztahy mezi USA a Saúdskou Arábií, která je klíčovým americkým spojencem na Blízkém východě.Zákon, který začátkem měsíce schválila Sněmovna reprezentantů a již v květnu Senát, má umožnit žalovat saúdskou vládu u amerického federálního soudu. Rijád jakýkoli podíl na útocích, či financování teroristů odmítá a proti zákonu se v minulosti několikrát důrazně ohradil.Sebevražedné atentáty na USA z 11. září 2001, při nichž zemřelo téměř 3000 lidí, provedlo 19 teroristů arabského původu, z nichž 15 bylo občany Saúdské Arábie.Kongres může prezidentské veto zvrátit. V obou komorách by ale zákon musely podpořit nejméně dvě třetiny poslanců a senátorů.

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama 11. září 2001 Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

před 32 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini naznačil, co očekává od červnové návštěvy Česka

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini v diskusním pořadu veřejnoprávní televize RTVS prozradil, že český protějšek Petr Pavel vnímá blížící se Pellegriniho návštěvu Česka jako možná symbol usmířen mezi oběma zeměmi po březnovém přerušení mezivládních konzultací. Pellegrini dorazí do Prahy 26. června. 

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dálnici D11 dnes opakovaně uzavřel požár kamionu.

Na dálnici D11 ve směru na Prahu komplikoval provoz od nedělního rána až do odpoledne požár kamionu. Komunikace musela být kvůli zásahu záchranných složek i následným úklidovým pracím opakovaně uzavírána. Událost se obešla bez zranění. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Ani nejrychlejší gól v historii ME Albáncům nestačil. Itálie otočila a vyhrála 2:1

Do fotbalového turnaje v Německu vstoupili v sobotu večer i obhájci titulu evropských šampionů Italové. Pro ně začal duel s Albánci velkým šokem, když už po 23 vteřinách po chybně vhozeném autovém vhazování skóroval Bajrami. Dalších patnáct minut však fotbalistům z Apeninského poloostrova stačilo bohatě na to, aby tento nepříznivý stav otočili, o což se postarali Bastoni a Barella.

před 4 hodinami

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Chorvaté si proti Španělům ani neškrtli. Všechny branky padly do přestávky

Jasný průběh měl první duel skupiny B, který proti sobě svedl dva giganty, Španěly a Chorvaty. Parta kolem Luky Modriče bude chtít na vstup do turnaje rychle zapomenout, neboť se proti jednomu z největších favoritů Eura na nic nezmohla. Do poločasu prohrávala 0:3, a když už měla šanci vstřelit branku z penalty, nejprve Petkoviče vychytal gólman Simón, aby se pak při dorážce sami připravili o gól předčasným vběhnutím do šestnáctky. Navzdory jasnému průběhu mají i tak Španělé nejspíše problém. Minimálně Morata totiž musel předčasně ze hřiště kvůli zranění.

před 9 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie

Euro 2024: Maďarům gól Vargy k bodům nestačil. Švýcaři si vybudovali dostatečný náskok už v první půli

Podobně jako v úvodním duelu evropského šampionátu Německa se Skotskem, i v druhém zápase skupiny A mezi Maďarskem a Švýcarskem nemuseli fotbaloví fanoušci čekat na první gól dlouho. Postarali se o něj Švýcaři, konkrétně zásluhou Duaha. A v prvním poločase nezůstalo jen u něj, ještě do poločasu zvýšil na 2:0 Aebischer. Právě díky skvěle odehranému prvnímu poločasu nakonec Švýcaři dokráčeli k výhře, přestože po přestávce snižoval Varga. V závěru totiž na konečných 3:1 zvýšil Embolo.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj chce od summitu návrh míru, který se představí Moskvě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na probíhajícím mírovém summitu ve Švýcarsku řekl, že Rusku předloží návrh na ukončení války, na němž se shodne mezinárodní společenství. Neprozradil však, zdali by sám jednal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

včera

Harrisová oznámila dalších 1,5 miliardy dolarů na pomoc Ukrajině

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová oznámila, že Ukrajina obdrží další pomoc ve výši přes 1,5 miliardy dolarů.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy