Uznávaný vědec udeřil na Američany: Lidstvo může čekat apokalypsa

Washington - Americké volby byly podle mnohých voličů i komentátorů v zásadě výběr menšího ze dvou zel. To uznává i americký lingvista, filozof a kognitivní vědec Noam Chomsky. ATi, kteří odmítli volit, však podle něj udělali velkou chybu.

Dva kandidáti v prezidentských volbách v roce 2016 v USA byli často prezentováni jako jednoznačně špatná volba. Někteří proto odpověděli tak, že se zdrželi hlasování, nebo hlasovali pro kandidáta třetí strany, píše server The Independent.

Jiní hlasovali pro demokratickou kandidátku, která sice v lidovém hlasování na počet hlasů vyhrála, ale v konečném výsledku kvůli počtu volitelů s Trumpem prohrála - a to navzdory tom, že dříve upřednostňovali senátora Bernieho Sanderse. Neúspěšně se tak pokusili zabránit průmyslníkovi Trumpovi, aby se dostal do Bílého domu.

Největší chybu prý ale udělali to, kteří nakonec zůstali doma. Chomsky poslal zprávu všem liberálním voličům, kteří odmítli hlasovat pro zastavení Donalda Trumpa tím, že by volili Hillary Clintonovou.

V rozhovoru pro Al Jazeeru oslavovaný americký filozof a lingvista argumentoval, že volby opravdu byly o hlasování pro menší ze dvou zel. Těm, kteří se rozhodli, že tak neučiní a že k volbám nepůjdou, poslal jasný vzkaz: „Myslím, že jste udělali velkou chybu."

Psali jsme:
Soros má kvůli Trumpovi starosti. Chystá proto vekou akci za 10 milionů dolarů
USA chce ztrestat Rusko. Jenže problémy mohou přijít i z jiných stran, varuje známý server  

„Existují dva problémy," řekl. „Jedním z nich je jakýsi morální problém: budete hlasovat proti většímu zlu, i pokud nemáte náhodou rádi toho druhého kandidáta? Odpověď na tuto otázku je ano. Máte-li jakékoliv morální porozumění, chcete většímu zlu zabránit," myslí si Chomsky.

„Za druhé je faktická otázka: jak porovnat Trumpa a Clintonovou? Myslím, že jsou velmi odlišní. Clintonová se mi vůbec nelíbila, ale její pozice jsou mnohem lepší než Trumpovy. A to ve všech bodech, které si jen umím představit," vysvětluje lingvista.

Chomsky představil apokalyptický pohled na to, co Trumpova administrativa přinese. Již dříve v listopadu Chomský prohlásil, že republikánská strana je „nejnebezpečnější organizace ve světových dějinách" Nyní připomíná třeba to, že Trump tvrdí, že změna klimatu je podvod.

„Poslední věta se může zdát bizarní, a možná i odporná," řekl. „Ale je to tak? Fakta naznačují něco jiného," tvrdí vědec, který poukazuje, že takový postoj může vést až k destrukci organizovaného lidského života. „Pro takový postoj tu není žádný historický precedent," varuje Chomsky. Podtrhuje své varování a dodává, že lidé „urychlili závod ke katastrofě".

Související

Stephen Hawking

Deset největších žijících vědců dnešní doby

Hodnotit, kdo je nejvýznamnějším vědcem dneška je velmi obtížný úkol. Některé dnes populární teorie se můžou ukázat jako slepá ulička, zatímco ty, které otřesou světem, jsou přehlíženy. Web Big Think se nicméně tohoto úkolu nezalekl a překládá list 10 osob, které považuje za největší žijící vědce dnešní doby.
USA, ilustrační foto

To nejhorší teprve přijde a jen tak to neskončí, varuje slavný vědec

Washington – Legislativní agenda současné americké administrativy je neobvykle krutá – a to i pro krajní pravici. Tvrdí to proslulý lingvista a vědec Noam Chomsky, který již v minulosti prohlásil, že dnešní Republikánská strana je „mnohem nebezpečnější než ISIS ,“ ale že Trump to voličům nikdy nebude ochoten přiznat.

Více souvisejících

Noam Chomsky Donald Trump USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy