Deset největších žijících vědců dnešní doby

Hodnotit, kdo je nejvýznamnějším vědcem dneška je velmi obtížný úkol. Některé dnes populární teorie se můžou ukázat jako slepá ulička, zatímco ty, které otřesou světem, jsou přehlíženy. Web Big Think se nicméně tohoto úkolu nezalekl a překládá list 10 osob, které považuje za největší žijící vědce dnešní doby.

1) Timothy Berners-Lee

Ač jeho jméno většině lidí nic neřekne, bez jeho výtvoru si nelze představit dnešní svět – a ostatně byste si ani nemohli číst tento článek. Matematik, jenž byl za své zásluhy oceněn titulem sir, je totiž vynálezce World Wide Webu. Jako pracovník známého výzkumného pracoviště CERN chtěl vytvořit prostor, kde by vědci mohli sdílet své zkušenosti. Že z jeho návrhu nakonec bude těžit celý svět, si zřejmě nedokázal představit ani on sám. Interent nepochybně je jedním z největších světových vynálezů a jeho průkopník si jistě zaslouží první místo mezi největšími žijícími vědci na planetě.

2) Stephen Hawking

Kdyby se jednalo o soutěž popularity vědců mezi laickým obyvatelstvem, byl by Stephen Hawking zcela nepochybně první. Na vozíček upoutaný teoretický fyzik si získal pozornost vědecké komunity svými pracemi z oblasti kosmologie a kvantové gravitace. Průkopnická je jeho studie černých děr – Hawking tvrdí, že nejsou úplně černé, ale emitují tepelné záření (tzv. Hawkingovo záření) a mohou se teoreticky „vypařovat“. Hawking je též autorem jednoho z největších knižních bestsellerů z oblasti teoretické fyziky, popularizační „Stručné historie času.“

3) Jane Goodallová

Britská bioložka zasvětila celý svůj život výzkumu primátů, zejména šimpanzů. „Opičí žena“ zjistila, že šimpanzové jsou schopni projevovat emoce či používat nástroje. Vyvrátila i populární názory, že zvířata zabíjejí jen pro potravu – byla svědkem toho, jak šimpanzi honili a vraždili menší opice. Jinými slovy, ukázala, že lidé se od primátů až tolik neliší. Goodallová je horlivou obhájkyní ochrany a výzkumu přírody – pro tento účel založila The Jane Goodall Institute.

4) Alan Guth

Americký teoretický fyzik a kosmolog je přední odborník ve výzkumu elementárních částic. Ve vědeckých kruzích si získal respekt svojí inflační teorií. Guth jí doplnil prázdná místa v standardní teorii velkého třesku a pomohla vysvětlil, proč je vesmír tak velký, jak jej známe.

5) Ashoke Sen

Teoretický fyzik indického původu získal v roce 2012 jedno z nejprestižnějších a nejlukrativnějších vědeckých ocenění, Průlomovou cenu v základní fyzice, za kterou vědec obdrží 3 milióny dolarů (pro srovnání, Nobela cena má hodnotu okolo 1,2 miliónu dolarů).  Sen ji získal za svoji práci v oblasti vysoce abstraktní teorii strun.

6) James Dewey Watson

Americký  molekulární biolog a genetik v roce 1953 pomohl s dalšími kolegy objevit strukturu molekuly DNA, ikonickou dvoušroubovici. V roce 1962 získal za tento průlom v genetice Nobelovu cenu. Tu měl podle vlastních slov prodat, aby získal peníze poté, co vzbudil ve vědecké komunitě nevoli svým tvrzením, že ne všechny rasy se rodí se stejným stupněm inteligence a že Afričané jsou méně inteligentní než běloši. Za svůj výrok byl vyhozen z místa vedoucího newyorské Cold Spring Barbor Laboratory.

7) Tchu Jou-jou

Čínská chemička a farmakoložka je první Číňankou, která získala Nobelovu cenu (stalo se tak v roce 2015). Její lék proti malárii pomohl snížit úmrtnost na tuto nemoc o 20-30%. V kontextu diskuzí o užitečnosti čínské medicíny je zajímavý fakt, že právě příručka klasické čínské medicíny ji pomohla objevit léčivou látku v pelyňku, tzv. artemisinin, který je klíčovým prvkem zajišťujícím účinnost jejího léku.

8) Noam Chomsky

Momentálně spíše známý jako ohnivý kritik americké zahraniční politiky, Chomsky je považován za zakladatele moderní lingvistiky a jeden z otců kognitivní vědy. Chomsky tvrdí, existuje jakási vrozená univerzální gramatika, díky které se děti velmi rychle učí svůj mateřský jazyk.

9) Šin'ja Jamanaka

Japonský lékař se může pyšnit dvěma prestižními cenami, Nobelovou cenou za fyziologii nebo lékařství získanou v roce 2012 a Průlomovou cenu v základní fyzice, již obdržel v roce 2013. Oblastí jeho výzkumu jsou kmenové buňky. Spolu s britským kolegou Johnem B. Gordonem vytvořil z existující obyčejné buňky s jasně určenou funkcí umělou kmenovou buňku, která může mít jakýkoliv buněčný osud).

10)  Elizabeth Blackburnová

Americká molekulární bioložka australského původu získala v roce 2009 Nobelu cenu za svůj výzkum telemor, struktur chránících chromozomy. Jejich posupné zkracování vede k stárnutí buňky. Blackburnová se zabývá tím, jak je prodloužit a tím zamezit stárnutí člověka.

Související

Ilustrační foto

Je dražší dinosaurus, nebo královnin rolls-royce? Letos se dražily pozoruhodné věci

Miniaturní kamínky z Měsíce, mapka lesa z dětské knihy či kolečkové křeslo zemřelého génia - to vše přitáhlo letos velkou pozornost do aukčních síní celého světa. Majitelé nabízeli v dražbách pozoruhodné věci, mezi nimiž byla i kostra dinosaura nebo rolls-royce královny Alžběty II. Aukcí poutajících mimořádný zájem bylo tento rok více než jindy, uvedl web americké televizní stanice CNN.

Více souvisejících

Stephen Hawking Noam Chomsky věda genetika nobelova cena

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy