Narkobaron Prcek stanul před soudem v New Yorku, převoz byl jak z bondovky

New York - Před soud v New Yorku v pátek stanul mexický narkobaron Joaquín Guzmán. Jeho právníci kritizovali špatné podmínky ve vězení a zpochybnili proces vydání "Prcka" z Mexika do USA. Při prvním slyšení 20. ledna Guzmán uvedl, že je nevinný. Další líčení se má konat 5. května.

Guzmán, přezdívaný kvůli své výšce 168 centimetrů El Chapo (Prcek), čelí v USA mimo jiné obviněním z vraždy, pašování drog, praní špinavých peněz a nelegálního držení zbraní. Jeho obhájci si nyní stěžovali, že musí trávit ve vězení 23 hodiny v izolaci.

"Byla přijata výjimečná opatření a myslím, že všichni víme proč," reagoval na stížnost lakonicky soudce Brian Cogan. Šéf drogového kartelu Sinaloa Guzmán v minulosti z mexického vězení dvakrát uprchl.

Převoz "Prcka" k soudu ulicemi New Yorku:

V lednu 2001 se Guzmánovi podařilo uniknout z věznice s maximální ostrahou v dodávce, která vozí prádlo. Na útěku byl 13 let, než byl v únoru 2014 dopaden. V červenci 2015 se mu podařilo utéci z káznice znovu, a to 1,5 kilometru dlouhým podzemním tunelem, který vedl z jeho cely do domu v polích. Dopaden byl loni v lednu ve svém rodném státě Sinaloa.

Obhajoba v pátek před soudem zpochybnila také proces extradice z Mexika do USA. Obhájci prý nedostali příslušnou dokumentaci. Podle obžaloby by měli být obhájci Michael Schneider a Michelle Gelerntová vyměněni, protože u nich hrozí "střet zájmů". V minulosti prý zastupovali jako obhájci několik osob, které mohou být nyní v Guzmánově případu povoláni jako svědci.

V soudní síni byla v pátek přítomna i Guzmánova manželka Emma Coronelová (27), s nímž má šéf drogového kartelu dvě děti. Obhajoba si rovněž stěžovala, že Coronelová nesmí Guzmána ve vězení na Manhattanu navštěvovat.

Související

Manuel López Obrador

Mexický prezident Obrador podal ruku matce narkobarona Prcka, video vyvolalo senzaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vzbudil mezi svými krajany senzaci obyčejným potřesením rukou. Gestem totiž pozdravil matku známého narkobarona Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo (prcek). Prezident dnes víkendové setkání obhajoval, 92letá žena si podle něj i navzdory aktivitám svého syna zaslouží respekt, píše deník El Universal.

Více souvisejících

Joaquín Guzmán (drogový magnát) New York USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy