Trump ohlásil dekret k ochraně americké veřejnosti, za ministra práce chce Hispánce Acostu

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump na dnešní tiskové konferenci ohlásil, že vydá nový dekret k ochraně americké veřejnosti. Jmenoval také novým kandidátem na ministra práce Alexandera Acostu, který je prvním Hispáncem povolaným do formované nové americké vlády.

Trump novinářům sdělil, že nové exekutivní nařízení chce podepsat příští týden. O tom, že se chystají nová migrační omezení, informovalo také ministerstvo spravedlnosti, které již nestojí o to, aby odvolací soud přehodnotil své rozhodnutí, které ponechalo zmrazení původního dekretu v platnosti.

"Vydáme nový a velice komplexní dekret, který ochrání naše obyvatele," řekl na tiskové konferenci Trump.

O původním dekretu, kterým zakázal vstup do USA obyvatelům sedmi převážně muslimských států, prohlásil, že jeho vydání bylo sice hladké, pak se ale administrativa střetla se špatným rozhodnutím soudu. Nový dekret podle šéfa Bílého domu bude odpovídat soudnímu verdiktu.

Trumpovo původní sporné migrační nařízení obratem napadl stát Washington u federálního soudu, který předběžně účinnost dekretu pozastavil. Ministerstvo spravedlnosti USA se proti verdiktu odvolalo, ale odvolací soud odmítl blokaci zrušit. Nyní ještě odvolací soud může své původní rozhodnutí zvážit. Očekává se, že spor nakonec skončí u nejvyššího soudu.

Psali jsme: CNN nesmí kvůli Trumpovi vysílat. Ohrožujete mír, soptí komise Trump kontakty svého volebního štábu s Rusy popírá  

Trump jmenoval novým kandidátem na ministra práce Alexandera Acostu, který je prvním Hispáncem povolaným do formované nové americké vlády. Původní kandidát na ministerský post Andrew Puzder ve středu stáhl svou nominaci, když narazil na odpor v Senátu.

Acosta v minulosti působil jako člen Národní rady pro pracovní vztahy (NLRB), což je vládní agentura, která se věnuje ochraně práv zaměstnanců. Od 70. let také na Floridě zastával post okresního prokurátora.

Související

Bývalý prezident Donald Trump mluví s médii, když opouští soudní síň poté, co byli v jeho trestním procesu u Manhattanského trestního soudu v New Yorku v pátek 19. dubna 2024 vybráni poslední porotci.

Donald Trump otáčí: Přežití Ukrajiny je pro USA důležité

Donald Trump sdělil, že přežití Ukrajiny je pro USA důležité. Agentura  Reuters tuto změnu popisuje jako posun v tónu pár dní předtím, než budou republikáni hlasovat o balíčku pomoci ve výši 61 miliard dolarů ve Sněmovně reprezentantů USA. Informuje deník The Guardian.

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Alexander Acosta

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 15 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán zvedá varovný prst: Jaderný program máme k mírovým účelům, může se to ale změnit

Jaderné zbraně nemají žádné místo v nukleární doktríně Íránu, uvedl v pondělí mluvčí tamního ministerstva zahraničních věcí Násir Kanaání. Podle serveru The Times of Israel (TOI) Írán opakovaně prohlašuje, že jeho jaderný program slouží pouze k mírovým účelům, může se to ale změnit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy