Dusno v OSN: Ruský zástupce obvinil USA z porušení mezinárodního práva. A Američané obratel odpověděli

New York – Na jednání Rady bezpečnosti OSN se dnes jednalo o americkém útoku na Sýrii. Zástupce Ruska při OSN úder odsoudil jako porušení mezinárodního práva. 

Jednání USA bude mít vážné důsledky pro mezinárodní stabilitu, varoval, zástupce ruského ambasadora Vladimir Safronkov. Útok označil za „do očí bijící porušení mezinárodního práva", které pomůže teroristickým organizacím, proti nimž Moskvou podporovaná syrská armáda bojuje.

Akce podle něho měla odvést pozornost od dalších Spojenými státy vedených vojenských aktivit v Iráku a Sýrii, které přinášejí mnoho civilních obětí. Americký přístup přitom označil za "cynický".

Naopak podle zástupce Francie Françoise Delattreho byl raketový útok proti syrské letecké základně legitimní odpovědí na zločiny páchané režimem Bašára Asada. Syrskému prezidentovu prý jde „prostě o vyhlazení všech, kdo mu odporují, a to za jakoukoli cenu". Podobných akcí jako byla ta americká je třeba k odrazení Asada od masového vraždění obyvatel, dodal Delattre.

Britský ambasador Matthew Rycroft útok označil za "vyváženou reakci na nepopsatelné činy". Připomněl, že Rusko sedmkrát vetovalo návrhy rezoluce Rady bezpečnosti, které by přiměly Asada "čelit sankcím a spravedlnosti".

Spojené státy se za útok 59 raketami typu Tomahawk, při němž podle Damašku zemřelo devět lidí.

USA zareagovaly obratem, útok prý byl přiměřený

Americká zástupkyně Nikki Haleyová během dnešního jednání Rady bezpečnosti OSN uvedla, že Spojené státy jsou připraveny v Sýrii znovu zasáhnout, doufají ale, že to nebude nutné. Podle ní se útokem na syrskou vojenskou základnu zásadně změnila situace na syrském bojišti.

"(Syrský prezident Bašár) Asad si myslel, že mu to projde, protože mu Rusko bude krýt záda... To se ale změnilo," řekla Haleyová s odkazem na úterní chemický útok v Sýrii, který Washington připisuje Asadově režimu. Reakce Spojených států byla podle ní odpovídající a Spojené státy mohou kdykoli přistoupit k novému úderu. "Asad již nikdy nesmí použít chemické zbraně. Nikdy," dodala.

Pronesla také několik kritických poznámek na adresu Ruska. Moskva podle ní měla dohlédnout na odstranění všech chemických zbraní ze Sýrie, "což se zjevně nestalo". Podle Haleyové proto existuje několik variant: buď Rusko o existenci zbraní použitých při úterním útoku vědělo, nebo Moskva věřila Asadovi a ten ji podvedl.

Související

USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

ROZHOVOR: Potrestání pachatelů chemických útoků v Sýrii? Nepříliš pravděpodobné, tvrdí expert na Střední východ Jan Daniel

Před pěti lety dopadlo na syrskou vojenskou základnu Šajrát téměř šest desítek amerických střel s plochou dráhou letu. Jednalo se o proklamovanou odvetu za chemický útok v Chán Šajchúnu, k němuž došlo 4. dubna 2017. Americká reakce však měla spíše symbolický než vojenský rozměr, domnívá se Jan Daniel, vedoucí Výzkumné skupiny pro Střední východ a severní Afriku na pražském Ústavu mezinárodních vztahů. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz mimo jiné přiblížil, proč se kolem zmíněných událostí vyrojilo velké množství konspiračních teorií, jaká byla role Ruska či jak křehká je v současnosti zdánlivá konsolidace syrského vládnoucího režimu.
USS Ross odpaluje střelu Tomahawk na Sýrii

Rusko a Čína se hlásí o slovo, moc USA upadá? Analytik varuje před sílícím chaosem

NÁZOR - Spojenými státy vedený úder na Sýrii je možná za námi, alespoň pro zatím, ale válka, která jej vyvolala - stejně jako širší mezinárodní konfrontace, která ji živí -, se jen více zamotala. S tímto tvrzením vystoupil v komentáři pro server Reuters ředitel think tanku Project for the Study of the 21st century, bezpečnostní a mezinárodněpolitický analytik Peter Apps.

Více souvisejících

útok USA na Sýrii (7. 4. 2017) Rusko OSN

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy