Trump pozval filipínského prezidenta do Bílého domu

Washington - Americký prezident Donald Trump v sobotu telefonicky hovořil se svým filipínským protějškem a pozval ho do Bílého domu. Rodrigo Duterte je znám svými kritickými a nezřídka vulgárními výroky na adresu Západu.

Spojené státy v minulosti kritizovaly kontroverzního filipínského prezidenta za protidrogové tažení, při němž bylo od léta zabito na 9000 lidí. Duterte v prosinci ohlásil "rozchod se Spojenými státy". Do Washingtonu tehdy vzkázal, aby se připravili na možné zrušení smlouvy, která Pentagonu umožňuje rozmístit na Filipínách zbraně.

"Vazby mezi členskými zeměmi ASEAN a Západem by mohly být silnější a produktivnější, pokud se naučíme navzájem respektovat nezávislost a navzájem se budeme považovat za suverénní," řekl Duterte v sobotu na summitu zemí ASEAN.

Bílý dům po sobotním telefonátu neupřesnil, kdy by se schůzka ve Washingtonu měla uskutečnit. Trump navštíví Filipíny v listopadu, kdy se zúčastní dvou summitů asijských států.

V sobotním telefonátu Trump a Duterte hovořili kromě jiného o nebezpečí, které představuje Severní Korea.

Související

Donald Trump

Trump: Pokud prohraju volby, bude to vina i Židů

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dnes prohlásil, že za jeho případnou prohru s demokratickou kandidátkou Kamalou Harrisovou ve volbách budou částečně zodpovědní američtí voliči židovského původu. Informoval o tom server CNN.

Více souvisejících

Donald Trump Rodrigo Duterte USA (Spojené státy americké) Filipíny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy