Nejznámější žena světa? Ivanka Trumpová bojuje za ochranu svého jména

New York - Ivanka Trumpová patří k těm nejznámějším ženám světa. Rozhodně je to ta nejslavnější Ivanka. Nejstarší dcera amerického prezidenta si svou image pečlivě pěstuje již od svého prvního veřejného vystoupení jako porotkyně v televizní reality show.

Nyní se pětatřicetileté Ivance dostalo místa v otcově administrativě, její sláva raketově stoupá a její křestní jméno se stalo mononymem - zastupuje celou osobu, podobně jak je tomu u Cher či Madonny, napsal server Bloomberg.

V tomto případě nevede všechna publicita nutně k prospěchu. Ivanka, která je stejně jako její otec zároveň osobou i značkou, se snaží své jméno na mezinárodní úrovni právně chránit. Dokonce i to křestní. V Číně, kde ji určité kruhy považují za vzor úspěchu, se místní podnikatelé snaží značky Ivanka Trump kvapně zmocnit. Doufají, že zbohatnou na všem, co ponese nálepku Ivanka, od menstruačních vložek po žvýkačky. V rámci strategie ochrany duševního vlastnictví podala společnost Trumpové v Číně celou řadu žádostí o ochrannou známku pouze slova Ivanka.

I ve Spojených státech se Ivanka Trumpová snaží zabránit tomu, aby kdokoli z jejího jména profitoval. V prosinci registrovala její společnost spravující duševní vlastnictví značku Ivanka u módních položek od šatů a sukní po šátky a ponča. Za posledních pět let společnost podobně učinila u bund, kabelek, slunečních brýlí a u celé řady vybavení pro domácnost od povlaků na polštáře po dózy na cukroví.

Podle mluvčího společnosti není v plánu ze značky u existujících výrobků vypustit příjmení Trump. Pokud se však Ivance podaří získat ochrannou značku na své křestní jméno, bude tak moci učinit. O ochrannou značku Ivanka společnost ve Spojených státech zažádala s "úmyslem ji používat", a tím pádem by si ji nemohl přivlastnit nikdo jiný.

Když Ivanka Trumpová v roce 2007 uváděla na trh řadu kvalitních šperků, probírala se svými společníky, zda jako značku použít jen křestní, anebo celé jméno. Ve své knize z roku 2009 uvádí: "Zpětně si říkám, že i mé křestní jméno by fungovalo, je velmi nevšední. Ale všichni jsme si uvědomili, že kdybychom chtěli expandovat na mezinárodní trhy, vynechání jména Trump by byla promarněná šance."

Použitím svého příjmení se Ivanka opřela o značku, kterou její otec budoval po celá desetiletí. Jméno Donald Trump podle ní už tehdy "symbolizovalo luxus, půvab, bohatství a ambice". Přála si ty samé asociace připojit i ke své vznikající značce.

Související

Ivanka Trumpová

Ivanka Trumpová má podat svědectví v parlamentním výboru

Zvláštní výbor americké Sněmovny reprezentantů požádal dopisem dceru bývalého prezidenta Donalda Trumpa o spolupráci při vyšetřování loňského lednového útoku na Kapitol. Výbor žádá Ivanku Trumpovou, jež působila jako otcova poradkyně, o schůzku začátkem února. Vůbec poprvé se při objasňování událostí z loňského 6. ledna poslanci obracejí na člena Trumpovy rodiny.

Více souvisejících

Ivanka Trumpová USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové řeší s Američany možnou výměnu Gershkoviche za jiného vězně

Rusko je v kontaktu se zástupci USA ohledně možné výměny vězňů, která by zahrnovala i zadrženého amerického novináře Evana Gershkovich, uvedl v pondělí mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Soud s Gershkovichem má začít příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi.

před 2 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 3 hodinami

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 3 hodinami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

NATO řeší pohotovost u dalších jaderných zbraní, přiznal Stoltenberg

Členské země Severoatlantické aliance jednají v reakci na rostoucí hrozbu ze strany Ruska a Číny o možném uvedení dalších jaderných zbraní do stavu pohotovosti. V rozhovoru to přiznal generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy