Čelí americké námořnictvo obřímu kyberútoku? Srážky lodí USS McCain a USS Fitzgerald spolu souvisí, tvrdí expert

Námořnictvo Spojených států se potýká s obrovským problémem. Za poslední tři měsíce došlo ke dvěma smrtelným nehodám amerických válečných plavidel v Tichomoří. Kvůli tomu už musel svůj post opustit velitel americké sedmé flotily viceadmirál Joseph Aucoin. Objevily se také spekulace, že za nehody mohou hackeři, kteří údajně napadli 7. flotilu USA.

V pondělí došlo ke srážce amerického torpédoborce USS John McCain s ropným tankerem u Singapuru. Od nehody se pohřešovalo deset námořníků. V úterý Spojené státy uvedly, že uvnitř torpédoborce našli potápěči těla několika příslušníků amerického námořnictva. Už v červnu zahynulo sedm amerických námořníků, když se v japonských vodách srazil torpédoborec USS Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou.

Jak připomíná stanice Fox News, kromě toho, že byl odvolán velitel sedmé flotily, také šéf operací amerického námořnictva, admirál John Richardson, nařídil „operační přestávku" amerických plavidel po celé světě. Chce se tak prý vyhnout dalším podobným nehodám. Námořnictvo už podle jeho slov pracuje na určení faktorů, které stojí za poslední srážkou. Richardson také dodal, že námořnictvo bude provádět rozsáhlé šetření včetně přezkumu možnosti „kybernetického vniknutí nebo sabotáže".

Richardson pro Fox News v úterý upřesnil, že jakákoliv možnost kybersabotáže nehrála v incidentu USS John S McCain „žádnou roli“. Richardson objasnil, že v tomto okamžiku neexistuje žádný důkaz o útoku hackerů, ale někteří odborníci v oblasti kybernetiky vzhledem k umístění válečných lodí tuto možnost úplně nevylučují.

Jeff Stutzman, bývalý informační vojenský odborník námořnictva, který pracuje ve zpravodajské společnosti pro kybernetickou hrozbu, se domnívá, že za srážkami „existuje něco víc než jen lidská chyba“. „Když proplouváte Malackým průlivem, neříkejte mi, že torpédoborec námořnictva nemá úplný navigační tým s plným výhledem na každé křídlo a další lidi na radaru," řekl. Richardson navrhl přezkoumání údržby, personálu a vybavení 7. flotily v regionu. Vyzval také k novému zaměření na trénink povrchové války, který zahrnuje taktické a navigační schopnosti.

Fox News také připomíná, že 17. června byla loď USS Fitzgerald těžce poškozena při srážce u pobřeží Japonska. Vody kolem Japonska jsou podle serveru považovány za přetížené a za náročné pro navigaci. V době kolize bylo moře relativně klidné a viditelnost nebyla omezená. Loď Fitzgerald plula v době srážky rychlostí asi 27 kilometrů za hodinu. Podle námořnictva jde o výkonné plavidlo s vysoce moderním radarovým systémem. Jedním z předmětů vyšetřování mělo být i to, proč se takto kvalitní loď nedokázala srážce vyhnout.

List New York Times napsal že na můstku a v bojovém informačním středisku pracují u radarů důstojníci, kteří „by měli na svých obrazovkách vidět obraz nákladní lodi." Jeden námořník to komentoval slovy: „Mohu jen říct, že si někdo nedával pozor." Tři vrchní velitelé na palubě USS Fitzgerald byli kvůli srážce odvoláni.

Itay Glick, zakladatel kybernetické bezpečnostní firmy s názvem Votiro, řekl serveru News.com.au, že jeho první reakcí na zprávy o kolizi USS McCain bylo, že loď mohla být napadena. Glick, který pracoval v kybernetické jednotce izraelské zpravodajské agentury, poukázal na možnost zapojení Ruska a Číny. „Nevěřím na náhody," řekl Glick. „Obě lodě, USS McCain a USS Fitzgerald, byly součástí 7. flotily. Mezi těmito dvěma událostmi existuje vztah a mohou být spojeny,“ dodal.

Související

Lodní doprava, ilustrační fotografie.

Húsiové zasáhli americkou nákladní loď. Ke dnu ji však neposlali

Húsiové se v pondělí přihlásili k útoku na americkou nákladní loď v Adenském zálivu. Mluvčí jemenských povstalců podporovaných Íránem uvedl, že při vojenské operaci byly použity vhodné protilodní rakety. Plavidlo se každopádně útočníkům potopit nepodařilo. 

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. Navy) USS McCain USS Fitzgerald USA (Spojené státy americké) Hackeři

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 34 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy