Prezidentem Kostariky bude pastor, či romanopisec. Zemi rozdělily sňatky gayů

San José - Ve druhém kole prezidentskách voleb na Kostarice proti sobě stojí evangelický pastor, zpěvák a moderátor Fabricio Alvarado a bývalý centristický ministr Carlos Alvarado. Kampaň výrazně poznamenal spor o sňatky osob stejného pohlaví.

Volební místnosti byly otevřeny v 6:00 místního času (14:00 SELČ). V prvním kole získal více hlasů (o tři procentní body) Fabricio Alvarado, jemuž některé předvolební průzkumy přisuzují i velmi těsné vítězství v druhém kole.

Carlos Alvarado je kandidátem centristické Strany občanské akce (PAC). Dříve pracoval jako novinář a je autorem knihy povídek a dvou románů.

Preference jeho konzervativního protikandidáta vyskočily, když kritizoval Meziamerický soud pro lidská práva, který Kostariku vyzval, aby umožnila homosexuálním párům uzavírat občanské sňatky a adoptovat děti a dopřála jim stejná práva jako heterosexuálním dvojicím.

Alvarado se naopak jako jediný z uchazečů o úřad hlavy státu pro sňatky osob stejného pohlaví veřejně vyslovil. Fabricio Alvarado brojí proti "sekulárnímu státu" a "genderové ideologii".

V latinskoamerických zemích homosexuálové často čelí diskriminaci nebo i násilí, připomněla agentura AFP. V Kostarice žije 3,3 milionu lidí, kteří se většinou považují za konzervativce. Většina obyvatel je římskokatolického vyznání, ale v zemi roste počet evangelíků. Proti sňatkům osob stejného pohlaví jsou podle průzkumů veřejného mínění dvě třetiny obyvatel. "Je to poprvé, co tábory během volby v Kostarice polarizovalo náboženství a otázka lidských práv," řekl analytik Gustavo Araya.

V zemi dlouho fungoval systém dvou stran. Kostarika, která bývá vnímána jako "Švýcarsko Střední Ameriky", se těší větší stabilitě než většina ostatních zemí v tomto politicky neklidném regionu.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Kostarika vyhostila ze země venezuelské diplomaty

Kostarika vyhostila ze země diplomatický personál zastupující vládu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura. Diplomatům dala dvouměsíční lhůtu na to, aby opustili zemi. Informovalo o tom v pátek kostarické ministerstvo zahraničí. Kostarika je jednou z více než 50 zemí, které v předchozích dnech uznaly dočasným prezidentem Venezuely šéfa parlamentu a opozičního lídra Juana Guaidóa.

Více souvisejících

kostarika Homosexuálové Volby

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 1 hodinou

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Ukrajinské jednotky sestřelily bitevník Su-25, prohlásil Zelenskyj

Ukrajinské jednotky v sobotu nad Doněckou oblastí na východě Ukrajiny sestřelily bitevník Su-25, prohlásil během proslovu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy