Summit Amerik se stává fraškou? Prezidenti vyslali náhradníky, boj s korupcí je marný

Lima - V peruánské metropoli se dnes konal summit 30 zemí obou amerických kontinentů. Účastníci se zavázali bojovat proti korupci, řešili také venezuelskou a syrskou krizi.

Peruánský prezident Martín Vizcarra na osmém summitu Amerik předložil ke schválení 57 bodů, které podle něj představují základ pro předcházení korupci. Jakkoli byla rezoluce "Závazek v Limě: Demokratická správa proti korupci" schválena s potleskem, analytici si nemyslí, že přinese hmatatelné změny, píše AP. Řada prezidentů musí řešit četná obvinění vznášená na členy svých administrativ z úplatkářství.

Mnozí představitelé vyjádřili znepokojení ohledně dnešního útoku na Sýrii a vyjádřili podporu USA, Francii a Británii.

Venezuelského prezidenta Nicoláse Madura vyzvali, aby přijal humanitární pomoc, protože obyvatelé této jihoamerické země se potýkají s paralyzující hospodářskou krizí. Jedním z mála, kdo Venezuelu podpořili, byl bolivijský prezident Evo Morales.

Letošní summit patří k těm s menší účastí, což vzbuzuje otázky o budoucnosti těchto regionálních summitů, které zahájil v roce 1994 tehdejší prezident USA Bill Clinton. Původním cílem byla podpora demokracie a volného obchodu v regionu, v posledních letech však jde o nepříjemná témata. Řada prezidentů za sebe poslala náhradníky, někteří ve zjevném projevu solidarity s Venezuelou, protože prezident Nicolás Maduro pozvání nedostal. 

Význam akce také snižuje skutečnost, že přítomní prezidenti tří nejlidnatějších latinskoamerických zemí během příštích 12 měsíců opustí svůj úřad, uvedla AP.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Peru summit Amerik Venezuela Evo Morales Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy