Zemřela bývalá první dáma Barbara Bushová. Žena s kuráží a grácií, vzpomíná Clinton

Washington - Ve věku 92 let v úterý zemřela manželka bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího a matka exprezidenta George Bushe mladšího Barbara Bushová. S odvoláním na rodinu zesnulé o tom dnes informovala agentura Reuters. V neděli mluvčí Bushových Jim McGrath uvedl, že bývalou první dámu zrazuje zdraví, další léčbu odmítá a rozhodla se zaměřit na paliativní péči. Pohřební obřad se bude konat v sobotu v kostele v texaském Houstonu, už v pátek se na tomtéž místě budou moci zesnulé poklonit zájemci z řad veřejnosti.

Příčinu úmrtí Bushové rodina nesdělila. Bývalá první dáma se desítky let léčila s Gravesovou chorobou, onemocněním štítné žlázy. Podle informací CNN před smrtí trpěla také chronickou obstrukční plicní nemocí a problémy se srdcem.

Jako manželka prezidenta USA reprezentovala Bushová v letech 1989 až 1993 zemi v roli první dámy. Svým přirozeným vystupováním, charitativní činností, podporou tradiční rodiny, ale i střízlivým humorem si získala přízeň mnoha Američanů.

Veřejnost se bude moci s Bushovou rozloučit v pátek v episkopálním kostele svatého Martina v Houstonu, kde bude její tělo vystavené od poledne do půlnoci. V sobotu pak v tomtéž kostele proběhne smuteční ceremonie, jíž se budou moci zúčastnit pozvaní hosté. Tělo bývalé první dámy následně spočine v areálu prezidentské knihovny George H. W. Bushe v texaském městě College Station. Na stejném místě je pohřbena i dcera Bushových Robin, která zemřela jako tříletá v roce 1953.

Bushová celý život pomáhala manželovi v diplomatické a politické kariéře. V roli první dámy se soustředila hlavně na šíření gramotnosti a podporu čtení. Trvala také na tom, že se nesnaží manželovu politiku ovlivňovat. "Nepletu se mu do jeho úřadu a on se mi neplete do mé domácnosti," řekla kdysi. Ve své autobiografii v roce 1994 uvedla, že se snažila své vlastní politické názory před veřejností skrývat, odhalila zároveň dvě témata, na nichž se s manželem neshodla: Na rozdíl od něj podporovala legální interrupce a postavila se proti prodeji útočných zbraní.

Bushová byla jednou ze dvou amerických prvních dam, které byly také matkou prezidenta. Druhou byla Abigail Adamsová, manželka prezidenta Johna Adamse a matka Johna Quincyho Adamse, která žila na přelomu 18. a 19. století.

Barbara Bushová, rozená Pierceová, se narodila v roce 1925 v New Yorku v rodině z vyšší střední třídy. Po studiu na dívčí škole zahájila studia na Smith College v Northamptonu ve státě Massachusetts. Seznámila se ale s Georgem W. H. Bushem a studia nedokončila. Svatbu se konala v lednu 1945. Letos v lednu oslavili Bushovi 73. výročí svatby. Narodilo se jim šest dětí. Nejstarší syn George W. stál v čele Spojených států v letech 2001 až 2009. Politickou kariéru udělal i další ze synů Jeb, který byl v letech 1999 až 2007 guvernérem Floridy, v roce 2016 byl mezi kandidáty na prezidenta USA. Ačkoli se Bushová v roce 2013 postavila proti Jebově kandidatuře s tím, že v Bílém domě už bylo dost Bushů a šanci by měly dostat i jiné rodiny, později svého syna podpořila.

Bývalý prezident USA a syn Bushové George W. Bush označil v prohlášení svou maku za "báječnou první dámu" a "ženu jako žádnou jinou". "Maminka nás udržovala stále ve střehu a přinášela nám smích až do konce," uvedl Bush mladší. Jeb Bush svou matku označil za "mimořádně laskavou, společenskou, zábavnou, vtipnou, milující, silnou, kultivovanou ženu".

"Melania a já se připojujeme k národu v oslavě života Barbary Bushové," napsal na twitteru prezident Donald Trump. V přiloženém prohlášení označil první pár USA Bushovou za "obhájkyni americké rodiny" a vyzdvihl její snahu o šíření gramotnosti. Trump později nařídil, aby na uctění památky Bushové vlály americké vlajky na půl žerdi a to až do západu slunce v den jejího pohřbu.

Bývalý prezident Bill Clinton, který porazil George H. W. Bushe ve volbách v roce 1992, a jeho žena a bývalá ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová označili ve společném prohlášení Bushovou za mimořádnou ženu s "kuráží a grácií, inteligencí a krásou".

"Barbara Bushová byla oporou rodiny, která se oddala veřejné službě," uvedl v prohlášení exprezident Barack Obama s manželkou Michelle, podle kterých byla bývalá první dáma rovněž "příkladem pokory a slušnosti".

Soustrast rodině Bushových vyjádřil také bývalý prezident Jimmy Carter s manželkou Rosalynn.

Související

Barbara Bushová

Na pohřeb Bushové dorazili čtyři exprezidenti, Trump ne

Houston - Čtveřice bývalých prezidentů, manželka současné hlavy státu a dalších 1500 lidí dorazilo dnes na pohřeb bývalé první dámy Spojených států Barbary Bushové. Hosté zaplnili episkopální kostel svatého Martina v Houstonu, který s manželem Georgem Bushem starším často navštěvovala.
Bílý dům, Washington D.C., USA

Bushová (†92) se proslavila rázností. Usadila svého syna, dvakrát navštívila Prahu

Washington - Humanitární činností, podporou tradiční rodiny, osobitým humorem i tím, že stála svému manželovi vždy pevně po boku, si Barbara Bushová získala přízeň většiny Američanů. První dámou USA byla v letech 1989 až 1993. Manželku exprezidenta George Bushe staršího a matku další hlavy státu, George W. Bushe, trápily v posledních letech vleklé zdravotní obtíže. Oblíbená Bushová zemřela 17. dubna ve věku 92 let.

Více souvisejících

Barbara Bushová USA (Spojené státy americké) Prezident USA George H. W. Bush (sr.) Donald Trump Bill Clinton

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 27 minutami

před 44 minutami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy