Rada bezpečnosti OSN projedná situaci v Libyi

Los Angeles - Rada bezpečnosti OSN se v úterý sejde, aby projednala situaci v Libyi. Informuje o tom agentura AFP.

"Vyzýval jsem libyjského vůdce (Muammara Kaddáfího), aby ochránil lidská práva a práva na volné shromažďování a svobodu projevu," prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun na tiskové konferenci v Los Angeles o svém zhruba čtyřicetiminutovém telefonátu s Kaddáfím.

Podle Pan Ki-muna je situace v Libyi znepokojující a Rada bezpečnosti "za zavřenými dveřmi" zváží případná opatření.

Rada bezpečnosti zasedne k tzv. konzultaci na žádost libyjského velvyslance při OSN Ibrahima Dabbašiho a dalších diplomatů. Jednání by mělo začít v úterý v 15:00 SEČ.

Situace v Libyi je v posledních dnech vyhrocená. Milice libyjského vůdce Muammara Kaddáfího střílejí do demonstrantů. Sami stoupenci opozice se zmocnili zbraní a munice, vykradli vojenské sklady a útočí na vládní budovy.

Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) oznámila, že jen od čtvrtka do neděle zahynulo v Libyi nejméně 233 lidí. Pondělní nepokoje si podle dubajské stanice Al-Arabíja vyžádaly nejméně 160 životů.

Související

Volodymyr Zelenskyj Komentář

Zelenského mistrovská diplomacie. „Vítězný“ plán je třeba vnímat úplně jinak

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zamířil na Valné shromáždění OSN v New Yorku s jasným záměrem – představit šéfovi Bílého domu Joeovi Bidenovi „vítězný plán“. Ten se ale zdá silně nadsazený a je možné, že to Ukrajina dělá záměrně. Rusko totiž nemůže odmítnou všechny její požadavky, na což Kyjev spoléhá.

Více souvisejících

OSN

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 2 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Írán vypálil na Izrael stovky raket. V Tel Avivu došlo k teroristickému útoku

Írán vypálil více na Izrael stovky, informovaly Izraelské obranné síly. Jejich počte se liší, některá média uvádějí 200 raket, jiná hovoří až o 500. Varovné sirény zazněly nejen v Tel Avivu, ale také v Jeruzalémě a na jihu země. Uvedl to server Times of Israel. Zemí také hýbou teroristické útoky, které si vyžádaly nejméně 8 mrtvých.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy