Havajská sopka Kilauea znovu chrlí lávu

Honolulu - Z nové trhliny na havajské sopce Kilauea se začala valit láva až do dvacetimetrové výšky. Informuje o tom v pondělí webový portál deníku The Guardian.

Vulkanologové soudí, že oblasti u trhliny se mohou v důsledku sopečné činnosti sesout nebo explodovat. Hrozí také, že vítr roznese na desítky metrů daleko nebezpečné množství oxidu siřičitého.Vulkanologové jsou však potěšeni. "To jsou chvíle, na které čekáme. Je vzrušující pozorovat začátek erupce," řekla havajské televizi KHON2 expertka Janet Babbová. Listu Hawaii Tribune-Herald sdělila, že trhlina se zvětšila asi na 500 metrů.Kvůli aktivitě sopky, která je trvale činná od roku 1983, už uzavřeli Havajský sopečný národní park, kemp Kulanaokuaiki a množství silnic a železničních tratí. Obytné domy však v ohrožení nejsou.

Související

Více souvisejících

havajské ostrovy sopky

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 37 minutami

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Nový íránský tank Karrar

Íránské ozbrojené síly jsou mocné. Pozemní válku s Izraelem si ale nemohou dovolit

Íránský raketový útok proti Izraeli přináší řadu otázek. Jeden z velkých otazníků představuje samotná síla ozbrojených Teheránu. Jejich složení je totiž netradiční – spíše než na pozemní vojsko a letectvo kladou Íránci důraz na prostředky zastrašení. Primárním způsobem boje tak pro íránskou armádu jsou balistické rakety a bezpilotní letouny, jak jsme v posledních dnech a měsících měli možnost vidět.

před 4 hodinami

Olaf Scholz, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Svět ostře reaguje na raketový útok Íránu na Izrael

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel ve středu ostře odsoudili úterní raketové útoky Íránu na Izrael. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell se k nim přidal už v úterý večer.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Na raketový útok odpovíme, vzkazuje Izrael. Pak čekejte zdrcující a ničivější reakci, reaguje Írán

Generální tajemník OSN António Guterres v úterý ostře odsoudil další eskalaci napětí na Blízkém východě po vypálení desítek balistických raket z Íránu na Izrael. Írán varoval, že pokud Izrael zareaguje nebo podnikne další útoky, íránská reakce bude drtivá a ještě ničivější. Izrael ale přesto slibuje odvetu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy