Z Venezuely utekl člen nejvyššího soudu, pár dní před inaugurací Madura

Jeden ze soudců venezuelského nejvyššího soudu, který dříve patřil k příznivcům tamního režimu, emigroval do Spojených států. Informovala o tom dnes španělská agentura Europa Press. Soudce Christian Zerpa utekl z vlasti jen několik dní před inaugurací autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, který se má ve čtvrtek oficiálně ujmout úřadu na další funkční období.

"Prezident Maduro nebyl zvolen ve svobodných volbách, a proto nemůže být znovu uveden do úřadu," vysvětlil Zerpa důvod svého útěku televizi v Miami na Floridě.

"Decidí irme de #Venezuela para rechazar el gobierno de Nicolás Maduro", dijo en la entrevista ex juez de la Corte Suprema de Venezuela, Christian #Zerpa, huyó a USA para protestar por la toma de posesión del Nicolás Maduro esta semana para un controvertido segundo mandato. pic.twitter.com/zHR9nYQH4o

— Yris V (@YrisV) 7. ledna 2019

Loňské prezidentské volby ve Venezuele bojkotovala tamní opozice a za nedemokratické je označily Spojené státy, Evropská unie i více než desítka zemí Latinské Ameriky. Země regionu minulý týden také Madura vyzvaly, aby se úřadu na další období neujímal a vypsal nové volby.

Šestapadesátiletý Maduro, který stojí v čele Venezuely od března 2013, by měl oficiálně složit přísahu na další období ve čtvrtek. Minulý týden vláda rozhodla, že tak učiní před nejvyšším soudem, a ne v parlamentu, jak stanoví ústava. Ceremoniálu se měl účastnit i Zerpa, který to ale odmítl s tím, že Madurova vláda uzurpuje v zemi veškerou moc, včetně soudní, a využívá tento soud k potírání opozice.

Zerpa je jedním ze třicítky soudců nejvyššího soudu, které Madurova vláda jmenovala do funkcí v prosinci 2015 krátce poté, co ve volbách ztratila většinu v parlamentu. S pomocí tohoto soudu pak zablokovala činnost parlamentu, ovládaného opozicí, a ustavila vlastní zákonodárné shromáždění, jehož vznik odmítla opozice i řada tehdejších příznivců vládní strany. Jmenování soudců i vznik ústavodárného shromáždění kritizovala i tehdejší generální prokurátorka Luisa Ortegová, která ze země posléze rovněž uprchla.

Když se o víkendu objevily první zprávy o zmizení soudce Zerpy, nejvyšší soud informoval, že už od loňského listopadu vyšetřuje Zerpu kvůli "sexuálnímu obtěžování a psychologickému násilí" vůči zaměstnankyním jeho soudu.

Venezuela se v posledních letech potýká s ekonomickou krizí, v zemi je nedostatek základních potravin i léků, stále častější jsou v řadě regionů výpadky dodávek vody i elektřiny. Kvůli krizi, za níž stojí podle expertů světový propad cen ropy i řízená hospodářská politika socialistické vlády, a kvůli represím vůči opozici, utekly z této třicetimilionové země v posledních letech podle OSN tři miliony lidí.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ústavní soud zamítl stížnost na kampaň SPD. Podobné chování je i nadále možné, zlobí se advokátka

Ústavní soud zamítl další stížnost na nenávistnou a xenofobní kampaň SPD, tentokrát v Jihočeském kraji. Údajně nenašel procesní cestu, jak ji podpořit.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy