Zavřít "Prcka" nepomohlo. Jeho drogový kartel Sinaloa prosperuje dál

Navzdory zatčení, vydání do Spojených států a nově také odsouzení narkobarona Joaquína Guzmána, drogovému kartelu Sinaloa, kterému muž známý jako Prcek dlouho šéfoval, se nepřestává dařit. Napsala to dnes agentura AP. Důkazem je podle ní rozsah nákladů různých omamných látek zaznamenaných v posledních týdnech na americko-mexické hranici.

"Jsou stále velkým, velkým hráčem v mexickém kriminálním podsvětí," řekl mexický bezpečnostní analytik Alejandro Hope. Guzmána, bývalého šéfa kartelu Sinaloa, shledala v úterý porota u soudu v New Yorku vinným ve všech deseti bodech obžaloby a je pravděpodobné, že narkobaron stráví zbytek života za mřížemi. Pro současného šéfa kartelu Sinaloa Ismaela Zambadu přezdívaného El Mayo se však podle AP nic nemění.

BREAKING: #Brooklyn federal jury convicts notorious Mexican drug kingpin ''#ElChapo'' #Guzman on all 10 charges https://t.co/0QbXnzSf9e

— Richard Grune (@0406Guno) 12. února 2019

"Ty hromady balíků fentanylu a plastové vaničky s metamfetaminem, heroinem a kokainem nijak nenasvědčují tomu, že by kartel byl oslaben, že by ztratil kontrolu nad svým tradičním teritoriem na severozápadě Mexika nebo že by jeho mezinárodní dosah omezila ztráta nechvalně známého bosse," tvrdí AP.

Kartel Sinaloa údajně stále disponuje sítí mezinárodních kontaktů, díky nimž může přesouvat kolumbijský kokain do Kamerunu nebo posílat mexické "kuchaře" metamfetaminu do Malajsie.

Také kontroluje přístavy, přes které proudí drogy a chemikálie potřebné pro jejich výrobu, platí chemiky a laboratoře, které materiály zpracovávají, a jeho logistický řetězec dotvářejí podplacení policisté, pašeráci a tunely pod americkou hranicí.

"A to ani nemluvíme o armádě nájemných vrahů a vymahačů, kteří se živí vydíráním a únosy, nebo o praní špinavých peněz, zástěrkových korporacích a politických kontaktech. (...) Možná vůbec nejdůležitější je, že Sinaloa stále ovládá to, čemu se říká 'poslední míle' a prostřednictvím své velkoobchodní distribuční sítě dostává drogy do rukou gangů a pouličních dealerů ve Spojených státech," pokračuje AP.

Související

Manuel López Obrador

Mexický prezident Obrador podal ruku matce narkobarona Prcka, video vyvolalo senzaci

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador vzbudil mezi svými krajany senzaci obyčejným potřesením rukou. Gestem totiž pozdravil matku známého narkobarona Joaquína Guzmána, přezdívaného El Chapo (prcek). Prezident dnes víkendové setkání obhajoval, 92letá žena si podle něj i navzdory aktivitám svého syna zaslouží respekt, píše deník El Universal.

Více souvisejících

Joaquín Guzmán (drogový magnát) Mexiko Drogy gangy USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy