Podvýživa a infekční nemoci. Čtvrtina Venezuelanů nutně potřebuje humanitární pomoc

Téměř čtvrtina obyvatel Venezuely potřebuje naléhavě humanitární pomoc a přes dvacet procent dětí mladších pěti let trpí chronickou podvýživou. Vyplývá to ze zprávy OSN, o níž informovala agentura AFP. Ve Venezuele se také v poslední době šíří žloutenka typu A kvůli nedostatku pitné vody, který způsobují opakované a dlouhodobé výpadky elektrické energie.

Venezuela se už několik let potýká s hlubokou ekonomickou krizí, z níž opozice i řada expertů viní socialistickou hospodářskou politiku autoritářské vlády Nicoláse Madura. Už v roce 2016 přijal opozicí ovládaný parlament zákon o řešení humanitární krize v zemi, který ale nejvyšší soud po stížnosti Madurovy vlády zneplatnil. Zdůvodnil to tím, že zákon "uzurpuje kompetence" vlády v zahraniční politice.

Opozice se minulý měsíc pokusila dostat do země humanitární pomoc, kterou shromáždily USA a další země u hranic v Kolumbii a Brazílii. Madurova vláda ale uzavřela hranice a poslala k nim vojáky, aby dodávky potravin do země nepustili. Maduro humanitární pomoc označil za pokus o americkou intervenci a prohlásil, že potraviny od USA jsou "zkažené a kontaminované".

Zpráva OSN rovněž konstatovala, že kvůli nedostatku potravin a léků uteklo už z Venezuely 10 procent jejích obyvatel (asi 3,4 milionu lidí) a že každý den zemi opustí na 5000 Venezuelanů. Ze země utekla rovněž asi třetina jejích lékařů (na 22.000) a tisíce dalších odborníků, včetně expertů na energetické sítě.

I kvůli nedostatku odborníků a hlavně kvůli dlouhodobě zanedbané energetické infrastruktuře se Venezuela potýká už několik let s výpadky elektřiny. Madurova vláda je ale označuje za "teroristické útoky" a snahu USA a opozice ji svrhnout.

Na přerušování dodávek energie jsou Venezuelané zvyklí, tento měsíc ale postihly celou zemi dva rozsáhlé a několikadenní výpadky, kvůli nimž vláda vyhlásila několik dní pracovního a školního volna. Uzavřeny byly proto i obchody, banky, v Caracasu nejezdilo metro, v řadě regionů nefungoval internet ani telefonní spojení. Obyvatelé Caracasu tento týden například zaplnili dálnici za městem, když hledali signál, aby se spojili se svými blízkými. V některých regionech také zaznamenali případy rabování obchodů či pekáren.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela humanitární pomoc Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Švýcaři výhrou nad Finy rozhodli o čtvrtfinálovém soupeři pro Česko. Jsou jím USA

V úterý se odehrály poslední zápasy v rámci skupin na letošním hokejovém světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Ty tak rozhodly o tom, s kým se kdo utká ve čtvrtfinále, což zajímalo především českou reprezentaci. Ta se nakonec utká ve čtvrtek od 20:20 v Praze s neoblíbenými Američany, přičemž o tom rozhodl úterní večerní duel Švýcarska s Finskem, kde země helvétského kříže vyhrála 3:1 zásluhou Kevina Fialy, jenž nejen dvakrát skóroval, ale i jednou asistoval.

před 1 hodinou

Palestina

Spor o Palestinu: Německo vznik státu podporuje, USA jsou opatrnější

Americký prezident Joe Biden je přesvědčen, že palestinský stát by měl vzniknout po přímých jednáních mezi stranami, a nikoli jednostranným uznáním, uvedl ve středu Bílý dům. Reagoval tak na oznámení Irska, Španělska a Norska, že tento měsíc uznají státnost Palestiny, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejčastější nemocí z povolání byl loni opět covid

V roce 2023 bylo v Národním registru nemocí z povolání (NRNP) zapsáno celkem 7001 profesionálních onemocnění u 6156 osob, z toho u 4960 žen a 1196 mužů. I loni nadále přetrvával vysoký počet hlášených nemocí z povolání způsobených virem SARS-CoV-2. Nejčastěji se covidem-19 v zaměstnání nakazili lidé pracující v oboru Zdravotní a sociální péče. V tiskové zprávě o tom dnes informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ).

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Palestina

Francie: Palestina není stát. Nesplnila podmínky pro uznání

Podmínky pro uznání Palestiny jako státu zatím nebyly splněny, uvedl ve středu francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné po oznámení několika evropských zemí, že tak učiní v naději na přinesení míru na Blízký východ. Uvedla to agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna schválila změnu pravidel oddlužení. Bude trvat kratší dobu

Doba oddlužení se má zkrátit z pěti na pouhé tři roky pro všechny dlužníky. Poslanci ve středu schválili vládní novelu insolvenčního zákona, která má ovšem své kritiky. Podle nich totiž zhorší pozici věřitelů, například samoživitelů či bytových družstev. Předlohu ještě musí posoudit Senát.  

před 4 hodinami

Robert Fico

Ficův stav je stále vážný. Převoz do Bratislavy je vyloučený

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je stabilizovaný, ale zůstává vážný, odpovídající rozsahu a vážnosti zranění, které utrpěl. Po jednání Rady bezpečnosti SR to novinářům řekl místopředseda vlády a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Feri obdrží výzvu k nástupu do vězení, odsedět si má tři roky

Exposlanec Dominik Feri dostane výzvu k nástupu do vězení bez odkladu, rozsudek byl shledán vykonatelným, informovala Česká televize ve středu. Ferimu byl na konci dubna potvrzen tříletý trest odnětí svobody za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy