Na Giulianiho se sesypala kritika, cestu do Kyjeva odvolal

Američtí demokraté v noci na dnešek důrazně protestovali proti plánům prezidentského poradce Rudyho Giulianiho odcestovat na Ukrajinu, kde chtěl získat informace zpochybňující vinu odsouzeného Paula Manaforta a opatřit si důkazy proti prezidentskému kandidátovi demokratů Joeovi Bidenovi. Podle demokratických kongresmanů jde o bezpříkladný pokus zatáhnout cizí mocnost do volebního boje v USA. Giuliani nakonec cestu odvolal.

Osobní poradce Donalda Trumpa Giuliani chtěl podle amerických médií s pomocí Ukrajinců zkompromitovat zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který bývalého šéfa Trumpova volebního štábu Manaforta poslal do vězení. Dalším cílem bylo opatřit si kompromitující informace na bývalého viceprezidenta Bidena, který je považován za největšího Trumpova soupeře v prezidentských volbách 2020.

Bidenův syn Hunter byl spoluvlastníkem ukrajinské energetické firmy v době, kdy byl jeho otec druhým mužem ve vládě Baracka Obamy. Biden podle vlastního přiznání v roce 2016 zatelefonoval do Kyjeva a pod pohrůžkou zablokování půjček přinutil vládu, aby vyhodila generálního prokurátora, který firmu Huntera Bidena vyšetřoval pro podezření z korupce.

Demokrat Adam Schiff, šéf sněmovního výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, označil v pátek Giulianiho misi za bezprecedentní krok. "Je šokující, že Trumpova vláda... žádá zahraniční stát, aby ji pomohl ovlivnit prezidentské volby," řekl Schiff. Trumpovi spojenci tím prý vydávají signál, že jsou ochotni se uchýlit i ke zločinu. "Etika stranou, vlastenectví stranou," poznamenal demokratický poslanec.

Giuliani nakonec svou cestu překvapivě a z nepříliš jasných důvodů odvolal. V rozhovoru pro televizi Fox News v noci na dnešek řekl, že má obavy, s kým by se v Kyjevě mohl setkat. "Rozhodl jsem se, že tam nepojedu. Mohl bych narazit na skupinu lidí, kteří jsou nepřáteli prezidenta a v některých případech i nepřáteli Spojených států," konstatoval poradce Bílého domu bez dalších podrobností.

Bidenův telefonát do Kyjeva z roku 2016 označují republikáni, ale i demokraté za politickou chybu, stejně jako angažmá jeho syna v ukrajinském byznysu. Bývalý viceprezident tvrdí, že naléhání na rezignaci tehdejšího ukrajinského generálního prokurátora Viktora Šokina bylo rozhodnutím celé americké vlády, nikoli jeho osobní. Nepopulární Šokin byl údajně překážkou protikorupčního boje prozápadní ukrajinské vlády.

Související

Více souvisejících

Rudy Giuliani USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy