„Darebácké státy" čelí Trumpovi. Dokáže je prezident zkrotit? Jen síla nestačí

Tváří v tvář několika režimům na planetě hromadí americký prezident Donald Trump své diplomatické bitvy, aniž by měl zřejmou dlouhodobou strategickou vizi, píše americký liberálně-levicový deník New York Times.

Tři země, které se již dlouho definovaly jako „divocí odpůrci" Spojených států amerických, a deník jmenuje - Severní Koreu, Írán a Venezuelu - se rozhodly vzdorovat prezidentu Trumpa. Každý z nich se spoléhá na skutečnost, že Trump nakonec není tak talentovaný vyjednavač a že není ani připraven uchýlit se k síle, jak tvrdí.

Trump není ani talentovaný vyjednavač, ani silový prezident

Každá země představuje pro prezidenta, který má málo zkušeností s řízením mezinárodních krizí, zcela jinou výzvu, prezident navíc, který dosud nenašel správnou rovnováhu mezi diplomacií a hrozbou, není vždy velmi konzistentní, pokud jde o zahraniční politiku, míní New York Times.

Trump sice může říci, že s těmito třemi zeměmi „bude řešit problémy, které jeho předchůdci měli", jak řekl, nebo často „zhoršili nebo jim odmítli čelit". Přichází ale čas mu připomenout, jak těžké je převést slova do realistických řešení, píše list.

Trump obviňuje Obamu, že dovolil Severní Koreji rozšířit svůj arzenál, mít s Íránem tu „nejhorší dohodu v historii" a že ani „nedokázal najít způsob, jak použít americké síly" - proti venezuelskému prezidentovi Niclási Maduro. Obamovi poradci mu již odpověděli s poukazem na to, že žádný z těchto problémů nelze vyřešit snadno a že je vždy nutná „maximální diplomatická opatrnost".

Trumpovy problémy s těmito třemi zeměmi se řídí stejným vzorem: nepřiměřený a agresivní postoj bez jasného plánu na jeho realizaci, jež doprovází nedostatkem snahy o konsensus v rámci administrativy, zda by Spojené státy měly být více či méně intervenční. „Trumpovy pozice jsou ale zřídka vyryté v mramoru: podle Bílého domu je lepší destabilizovat své protivníky," píše The New York Times. Má to ale stejný vliv jak na spojence, tak na vlastní správu.

Americké zahraniční politice chybí strategická vize

Vzhledem k tomu, že rozhodnutí o Severní Koreji, Íránu a Venezuele nevedla dosud k výsledkům, které on sám chtěl, mohl by prezident Trump skončit s obviňováním Johna Boltona, svého poradce pro národní bezpečnost a Mika Pompea, jeho státního tajemníka, kteří oba dva vystupují jako jestřábi ve prospěch útočných pozic.

Je to právě nedostatek strategické vize, jež činí americkou politiku nedůvěryhodnou. A na čele Spojených států amerických nestojí oba poradci, ale americký prezident Donald Trump, který řekl, že chce zkrotit „darebácké státy". Nyní jim musí čelit a vyrovnat se s tím, co o nich sám říkal.

Související

Donald Trump

Jak chce Trump dosáhnout okamžitého ukončení války? Kus Ukrajiny dá Rusku

Bývalý americký prezident Donald Trump dlouhodobě prohlašuje, že by byl schopen válku na Ukrajině ukončit prakticky ihned. V soukromí ale dodává, že by mohl ruskou invazi ukončit nátlakem na Kyjev, aby se vzdal části svého území ve prospěch Moskvy. S odvoláním na zdroje obeznámené s plánem o tom v neděli informoval americký deník The Washington Post (WP).

Více souvisejících

Donald Trump USA (Spojené státy americké) Írán Venezuela Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy