Čínský diplomat se chtěl vysmát Applu. Namísto toho si uřízl pořádnou ostudu

Čínský velvyslanec v Pákistánu, Lijian Zhao se pokusil vysmát americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a výrobci telefonů Apple. Namísto toho si udělal sám sobě ostudu.

Zhao zveřejnil na Twitteru obrázek jablka rozkrájeného do tvaru loga Huawei. „ Podívejte na logo Huawei,“ napsal. „ Rozřezal APPLE (anglicky jablko) na kousky.“

Zároveň dodal, že prezident Trump vyhlásil stav národní nouze kvůli nenávisti k čínské soukromé společnosti Huawei. V Číně nyní v jsou v rámci odvetného bojkotu amerických telefonů zobrazovány podobné příspěvky.  

Twitter však ukazuje z jakého zařízení byl tweet odeslán, tj. zda šlo o aplikaci pro Android, IPhone nebo jinou. A právě to se ukázalo být pro čínského diplomata osudným. Twitter totiž ukázal, že příspěvek poslal ze svého IPhonu. 

Nešlo o první případ, kdy Číňané uvedli podporu čínské vlajkové lodě ze zařízení patřícího konkurenci. V lednu byl pozastaven plat dvou zaměstnancům Huaweie poté, co poslali novoroční pozdrav z oficiálního firemního účtu z IPhonu.

Americká vláda obviňuje společnost Huawei, že slouží zájmům čínské rozvědky a představuje tedy bezpečnostní riziko. USA proto v podstatě zavřely jeho přístup na americký trh. Proti firmě se postavili i američtí operátoři.

Čína v tom vidí cílenou snahu americké vlády poškodit čínské vlajkovou firmu v rámci obchodní války. Tvrdí, že technologický gigant nepředstavuje žádné riziko. 

Jednu z největších ran uštědřila čínské firmě společnost Google, která oznámila, že Huaweii přestane dodávat operační systém Android. To je pro mobilní divizi Huawei v podstatě rozsudek smrti, protože bez plné verze jsou chytré telefony mimo Čínu prakticky neprodejné.

Huawei je druhý největší producent chytrých telefonů na světě, i přestože byl prakticky zcela omezen na americkém trhu. V březnu předhonil Apple, který je nyní na třetím místě.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei iphone Čína USA (Spojené státy americké) apple

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 10 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy