Antisemitská Kanada? Zakázala vínům ze Západního břehu značku Izraele

Vína židovských osadníků z okupovaného Západního břehu Jordánu nesmí být v Kanadě označována jako izraelský výrobek, rozhodl v pondělí kanadský federální soud. Podle něj je takové označení nepřesné a spotřebiteli dává zavádějící informaci. Rozhodnutí soudu kritizovaly kanadské židovské organizace, které chtějí, aby se kanadské státní zastupitelství proti verdiktu odvolalo. Informoval dnes deník The Jerusalem Post.

"Označování vín z izraelských osad jako výrobek Izraele je nepřesné a zavádějící. Kanadské federální zákony vyžadují, aby potravinové výrobky, včetně vín, které se prodávají v Kanadě nesly pravdivé, ne klamavé a ne zavádějící označení země původu," citoval deník z verdiktu soudu.

Podle kanadského Střediska pro Izrael a židovské otázky (CIJA) je ale takové označení zcela v souladu s kanadsko-izraelskou dohodou o volném obchodu a odpovídá i kanadským a mezinárodním zákonům. Zklamání vyjádřila i kanadská pobočka židovské organizace B'nai Brith, podle níž je logické, a nikoli zavádějící, když vína vyráběná "izraelskými občany na Izraelem kontrolovaném území" nesou označení izraelský výrobek.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území ale mají spolu s palestinským Pásmem Gazy tvořit palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují. Na Západním břehu Jordánu žije na 2,5 milionu Palestinců a více než 400.000 Židů. Výstavba židovských osad na tomto území je ale z hlediska mezinárodního práva a OSN nelegální, protože jsou na okupovaném území.

"Nemůžete označovat výrobky jako ´izraelský produkt´, když nebyly vyrobeny v Izraeli. Tečka," řekl kanadské televizi CBC David Kattenburg, který žije ve Winnipegu a který stížnost na označování vín před třemi lety k soudu v Kanadě podal. Podle něj chtějí někteří spotřebitelé vyjádřit svůj politický názor tím, že si buď koupí izraelský výrobek, nebo se naopak jeho koupi vyhnou.

Kattenburgův advokát Dimitri Lascaris k tomu řekl, že takové označení porušuje kanadské zákony o ochraně spotřebitele a připravuje kupujícího o informaci důležitou pro jeho přesvědčení. Lascaris dodal, že verdikt soudu se zatím týká jen dvou značek vína - z osad Psagot a Šilo. Otevírá se jím ale podle něj cesta k případným dalším stížnostem.

"Jen málo věcí je tak složitých a bezvýchodných jako politika na Blízkém východě a přítomnost izraelských osad na Západním břehu vyvolává složité a hluboce citlivé politické otázky," komentovala kanadská federální soudkyně Anne Mactavishová své rozhodnutí.

Pondělní verdikt nicméně neříká, jak se mají vína židovských osadníků z okupovaného Západního břehu označovat. Určit to má podle něj Kanadská agentura pro kontrolu potravin (CFIA). Ta už v létě 2017 na základě stížnosti rozhodla, že vína od zmiňovaných dvou vinařství z osad na Západním břehu by se neměla označovat jako "izraelský výrobek". Po kritice ze strany židovských organizací ale názor změnila, uvedla televize CBC.

Související

Více souvisejících

víno Izrael Kanada

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy