Trump si rýpl do Ruska, okomentoval nevydařený test rakety Buřňák

Spojené státy z nevydařeného ruského raketového testu zjistily mnohé, napsal v pondělí na twitteru americký prezident Donald Trump. Reagoval na incident na severu Ruska z minulého týdne, kdy při zkoušce armádní rakety, pravděpodobně na jaderný pohon, zahynulo několik lidí.

Při výbuchu u severoruského Severodvinska zahynulo nejméně pět lidí, další tři byli převezeni do blíže neurčeného odborného zdravotnického zařízení v Moskvě, pravděpodobně kvůli radioaktivnímu ozáření. Ruská i západní média shodně uvádějí, že k explozi došlo při manipulaci s malým jaderným reaktorem, který má pohánět novou ruskou raketu s plochou dráhou letu.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov se odmítl k incidentu na severu Ruska vyjádřit. Doporučil novinářům, aby se při hodnocení opírali o informace ruských orgánů, nikoli prezidenta Trumpa. Ani Peskovovo sdělení ale neobsahovalo bližší informace o neštěstí nebo o smrti a zranění osob.

Agentura TASS dnes s odvoláním na ruskou meteorologickou službu oznámila, že po explozi se v Severodvinsku zvýšila radioaktivita až šestnáctkrát. Ohrožení obyvatel téměř dvousettisícového města ale prý experti vylučují. Po hodině a půl poklesla radioaktivita na normální úroveň, napsal TASS.

K explozi pravděpodobně došlo při manipulaci s novou raketou 9M730 Burevestnik (Buřňák), kterou NATO označuje jako SSC-X-9 Skyfall.

Podle Trumpa disponují Spojené státy podobnou technologií, i když vyspělejší. "Exploze rakety Skyfall vyvolala obavy lidí z (kvality) ovzduší kolem základny a daleko od ní. To není dobré!" komentoval nevydařený test Trump.

The United States is learning much from the failed missile explosion in Russia. We have similar, though more advanced, technology. The Russian “Skyfall” explosion has people worried about the air around the facility, and far beyond. Not good!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 12, 2019

Rakety na jaderný pohon testovaly za studené války v 60. letech Spojené státy i Sovětský svaz, zkoušky ale byly zastaveny, když se ukázalo, že zbraně jsou nestabilní a nebezpečné svému okolí. Některé zprávy ruských médií naznačovaly, že nové rakety Burevestnik ruská armáda testovala na polárním souostroví Nová Země a na střelnici Kapustin Jar na jihu Ruska.

Až pak byly zřejmě prototypy převezeny do lokality Něnoksa u Severodvinska, kde došlo minulý týden k explozi. Převezení rakety na neobydlené místo podle některých odborníků dokazuje, že ruská armáda posuzuje její další osud s rostoucí nedůvěrou.

Putin loni prohlásil, že nová ruská raketa bude mít prakticky neomezený dolet, bude schopna skrytě obletět celou planetu a žádná protivzdušná obrana ji nezachytí. Západní experti ale o tomto tvrzení pochybují, protože raketa na jaderný pohon je podle nich obtížně ovladatelná a nebezpečná pro životní prostředí.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Ruská armáda Prezident USA Rusko USA (Spojené státy americké) raketa 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy