11. září 2001, americký den zkázy minutu po minutě

Praha - Na 11. září 2001 Amerika nikdy nezapomene - tento den teroristé z Al-Káidy zaútočili unesenými letadly na symboly americké moci. V pátek od něj uplyne osm let.

To je den zkázy minutu po minutě:

7.58 - Boeing 767 společnosti United Airlines, let číslo 175 do Los Angeles, startuje v Bostonu s 56 cestujícími, dvěma piloty a sedmi letuškami. Krátce po startu je stroj unesen a směrován únosci na New York.

7.59 - Boeing 767 společnosti American Airlines, let číslo 11, startuje v Bostonu do Los Angeles, s 81 pasažéry, dvěma piloty a devíti letuškami na palubě. Také tento letoun teroristé unášejí směrem na New York.

8.01 - Startovací manévr zahajuje na letišti v Newarku Boeing 757 na lince 93. Stroj United Airlines má letět do San Franciska. Je v něm 38 cestujících, dva piloti a pět letušek. Únosci však jeho trasu odklánějí.

8.10 - Letadlo American Airlines, let 77 startuje na Dullesově letišti ve Washingtonu do Los Angeles. Sedí v něm 58 pasažérů, dva piloti, čtyři letušky. Poté, co se odlepí z ranveje, je tento Boeing 757 unesen.

8.46 - Boeing 767, který startoval s číslem letu 11 z Bostonu do Los Angeles, naráží do severní věže Světového obchodního centra v New Yorku.

9.00 - Andrew Card, šéf Bushových poradců, informuje prezidenta, který je na návštěvě školy v Sarasotě, o únosech a hořícím mrakodrapu. George Bush je zaražen, nereaguje, dál naslouchá dětem.

9.03 - Stroj, který odlétal na lince číslo 175, naráží do jižní věže obchodního centra.

9.21 - Policie uzavírá mosty a tunely vedoucí na newyorský ostrov Manhattan.

9.25 - Federální letecký úřad zastavuje všechny lety nad územím Spojených států. Ve vzduchu jsou pouze americké stíhačky.

9.37 - Boeing, který letěl na lince číslo 77, naráží do východní stěny sídla ministerstva obrany - Pentagonu.

10.03 - Bush nařizuje na palubě prezidentského letadla Air Force One bojovou pohotovost ozbrojených sil a v souladu se scénářem pro případ války přilétá na základnu v Barksdale.

10.10 - Letadlo United Airlines, číslo letu 93, z Newarku, se po zápasu pasažérů s únosci řítí na zem u Pittsburghu.

20.30 - Náš národ spatřil ďábla, říká George Bush v televizním projevu z pracovny v Bílém domě. Prezident slibuje pomstu strůjcům útoků.

(časy platí pro východní pobřeží Spojených států, po přičtení šesti hodin odpovídají středoevropskému letnímu času)

Související

Trosky věží World Trade Center po útocích z 11. září 2001. Komentář

Jak útoky z 11. září změnily chod dějin?

Útoky z 11. září 2001 změnily svět. Vedly k otevřené válce proti terorismu a invazím do Afghánistánu a Iráku, což mimo jiné posílilo radikalizaci islamistických uskupení. Díky pádu režimu Saddáma Husajna vzniklo vakuum, které nakonec ochotně vyplnil Islámský stát.

Více souvisejících

11. září 2001

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 1 hodinou

včera

Mark Robinson

USA hýbe kauza kandidáta na guvernéra. Označil se za „černého nacistu“

Kontroverzní kandidát na guvernéra amerického státu Severní Karolina Mark Robinson musí čelit nepříjemnostem, které si sám způsobil komentáři na internetu. Konkrétně na pornografických stránkách pod oficiálním e-mailem a bez skrytého jména sám sebe líčil jako „černého nacistu“ a přiznal se ke špehování nahých žen. 

včera

včera

včera

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

včera

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

včera

včera

včera

včera

Vít Rakušan

Po povodních je v Česku pohřešováno osm lidí

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy