Svět přivítal rok 2012

Praha - Celý svět už se přesunul do roku 2012. Posledními místy, kde lidé slavili nový rok, byly americké Midwayské ostrovy a novozélandský ostrov Niue, informuje v neděli agentura AFP.

Nový rok začal v 11.00 SEČ na ostrově Kiritimati v Tichém oceánu a po téměř 120 letech i na Samoi, která se posunula do prvního časového pásma za mezinárodní datovou hranicí. Na Novém Zélandu půlnoc odbila ve 12.00 SEČ, oslavy ale pokazilo špatné počasí nad většinou novozélandského území.V Sydney přivítal nový rok podle odhadů asi 1,5 milionu lidí při ohňostrojích na Harbour Bridge. Na půlnoc, která tam odbila ve 14.00 SEČ, čekaly v tropickém horku davy turistů z celého světa, zejména ze severní polokoule, kteří do Austrálie unikají před zimou panující v jejich domovinách.Záběry z 12 minut dlouhého velkolepého ohňostroje přenášely televizní stanice z celého světa. "Každý rok se snažíme, aby naše oslavy byly větší a lepší než ty předtím," řekl starosta Sydney Clover Moore.V Japonsku nový rok přivítali v 16.00 SEČ. Oslavy ale zastínily vzpomínky na březnové ničivé zemětřesení, při němž zemřely tisíce lidí. V Tokiu o půlnoci místního času vypustili balonky a odpálili ohňostroje. Tokijská věž, jedna z nejvýznamnějších budov ve městě, se rozzářila v modrém světle.Podobně na tom byla část lidí na Filipínách, které v polovině prosince zasáhl tajfun Washi. O život přišlo nejméně 1249 lidí. Přes 1100 lidí se pohřešuje. Na Filipínách půlnoc odbila v 17.00 SEČ.Ve stejnou dobu jako Filipíny oslavil začátek roku i Hongkong ohňostrojem odpáleným z několika velkých budov.Do nejvýchodnějších ruských oblastí přišel rok 2012 už o osm hodin dříve než do Moskvy. Tam se tisíce lidí sešly na Rudém náměstí, aby sledovali ohňostroj, který létal až do výše 140 metrů.V Evropě se slavilo především v hlavních městech. Berlín uspořádal ohňostroj u Brandenburské brány, zatímco v Paříži se na Champs Elysees sešlo přibližně 360 tisíc lidí.Ve Vídni odzvonil konec roku velký zvon v katedrále svatého Štěpána následovaný valčíkem Na krásném modrém Dunaji. V Amsterdamu připravili dvě obří nafukovací loutky, dívku a chlapce, kteří spolu "šli" v posledních vteřinách starého roku. O půlnoci se loutky "políbily".Ohňostroj v barvách olympijských kruhů a videonahrávku z chvíle, kdy se Londýn dozvěděl, že bude hostit olympijské hry, sledovalo u řeky Temže na 250 tisíc lidí.Brazilci i zahraniční turisté se sešli na pláži Copacabana v Rio de Janeiru, kde proběhl "zelený" ohňostroj.Největší oslavy ve Spojených státech zažilo Times Square v New York City. Tradiční odpočítávání sestupem křišťálové koule spustila zpěvačka Lady Gaga a starosta Michael Bloomberg. Na předpokládaný milion účastníků se spustily konfety a nad Manhattanem vypukl pestrobarevný ohňostroj. Vystoupil i operní zpěvák Placido Domingo.Na bezpečnost na místě podle AFP dohlížela "malá armáda" policistů včetně tajných a protiteroristických jednotek. Na místě byly zakázané batohy a alkohol.Mezi poslední místa, kde přivítali nový rok, patří americká Havaj a francouzský ostrov Tahiti. Tam rok 2011 skončil v 11 SEČ.Americké Midwayské ostrovy a novozélandský ostrov Niue pak jako poslední slavily ve 12 hodin SEČ.

Související

Sydney přivítalo rok 2024

Svět má rok 2024. Oslavil jej velkolepými ohňostroji, v ulicích Prahy hlídkovali ozbrojení policisté

Svět se překlopil do roku 2024. Obyvatelé atolu Kiritimati, známého také jako Vánoční ostrov ve státě Kiribati, přivítali nový rok jako první v 11:00. Po nich zažili silvestrovské oslavy obyvatelé Nového Zélandu, Japonska i Číny. Ohňostroje oslavující vstup do roku 2024 byly odpáleny i v Česku, a to včetně Prahy, kde na několika místech platí zákaz používání pyrotechniky. Do ulic proto vyrazili kromě lidí oslavujících příchod nového roku také policisté.

Více souvisejících

Silvestr

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

včera

včera

Rakety na Izrael byly jen minimální trest. Chameneí se po pěti letech objevil na veřejnosti

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pátek prohlásil, že nedávný raketový útok na Izrael byl „zcela legální a legitimní“. Uvedl, že šlo o minimální trest za „zločiny“ spáchané Izraelem. Chameneí se tak vyjádřil při svém prvním veřejném vystoupení na pátečních modlitbách po pěti letech, uvedl server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy