Češi americké rakety nedostanou

Washington - Američané nepočítají s Českem v plánu na rozmístění nových mobilních raket v Evropě. Informují o tom v pátek Hospodářské noviny.

Zpravodaj HN cituje náměstkyni Pentagonu Michele Flournoyovou, která rozhovory s Čechy o umístění raket na jejich území popírá.

"S Českou republikou nevedeme diskusi o možném umístění pozemních raket," řekla náměstkyně Flournoyová v Senátu.

Pozemní mobilní rakety SM -3 mají být součástí nového protiraketového štítu v Evropě.

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová přitom před týdnem tvrdila, že Polsko a Česko jsou na prvním místě seznamu zemí, kde by mohly být rozmístěny nové pozemní rakety.

"Jak půjdeme vpřed s pozemními raketami, dali jsme těmto zemím jasně na srozuměnou, že budou na špičce seznamu," prohlásila Clintonová.

Flournyová ve čtvrtek se zástupcem náčelníka generálního štábu generálem Jamesem Cartwrightem a šéfem Agentury protiraketové obrany generálem Patrickek O´Reilyim informovala branný výbor Senát o důvodech, proč prezident Barack Obama zrušil původní Bushův plán s protiraketovým silem v Polsku a s radarem v Brdech.

Náměstkyně odpovídala na dotazy senátorů, jak se Polsko a Česko mohou zapojit do nového projektu. V jeho první části budou v roce 2011 rozmístěny obranné rakety na válečných lodích ve Středozemí a ve druhé v roce 2015 pozemní mobilní rakety SM -3 na evropské pevnině.

Z vyjádření Flournyové však vyplývá, že americká vláda o možném umístění raket dále chce jednat pouze s Polskem.

"S Polskem je to cesta velmi jasná, pokud se s námi rozhodnou spolupracovat," cituje HN Flournyovou. Už v podepsané americko-polské smlouvě podle ní stačí udělat "drobnou úpravu", vyměnit popis typu obranné rakety.

Související

protiraketová obrana

KOMENTÁŘ: Zdroj stability i napětí. Před 50 lety se Moskva a Washington domluvily na omezení protiraketové obrany

Na pozadí současných vyhrocených vztahů mezi Západem a Moskvou stojí za to připomenout, že právě před půlstoletím vrcholila politika détente, neboli snaha uvolnit studenoválečné napětí mezi dvěma tehdejšími supervelmocemi. Sovětský vůdce Leonid Brežněv a americký prezident Richard Nixon podepsali 26. května 1972 v Kremlu smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní (SALT) a také smlouvu o omezení obrany proti balistickým raketám. Druhá, byť je veřejnosti méně známa, byla velmi pozoruhodná: necelých deset let od karibské krize, kdy Moskva a Washington balancovaly na pokraji jaderné války, přistoupily na princip vzájemně zaručeného zničení coby garanci míru a stability.
Protiraketový systém Aegis

NÁZOR: Na místě jsou rázná opatření vůči KLDR, soudí analytik

Severokorejský raketový program postupuje, varuje Richard Weitz, analytik z think tanku Hudson Institute. V komentáři pro server National Interest upozorňuje, že za uplynulý měsíc provokace Pchjongjangu zahrnovaly představení nových, obtížně detekovatelných střel s plochou dráhou letu, mobilních kolejových odpalovacích zařízení, vlastního tekutého raketového paliva i prototypu hypersonického kluzáku.

Více souvisejících

protiraketová obrana USA (Spojené státy americké) Česká republika

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Válka v Gaze

Libanon provedl další raketový útok na Izrael

Izraelská armáda během noci na úterý provedla nálety v jižním Libanonu, při kterých zasáhla desítky cílů. Podle izraelské armády, na kterou se odvolává agentura Reuters, sekundární exploze naznačují, že v těchto budovách byly pravděpodobně uloženy zbraně patřící militantnímu hnutí Hizballáh. Uvedl to server Times of Israel.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

Mark Robinson

USA hýbe kauza kandidáta na guvernéra. Označil se za „černého nacistu“

Kontroverzní kandidát na guvernéra amerického státu Severní Karolina Mark Robinson musí čelit nepříjemnostem, které si sám způsobil komentáři na internetu. Konkrétně na pornografických stránkách pod oficiálním e-mailem a bez skrytého jména sám sebe líčil jako „černého nacistu“ a přiznal se ke špehování nahých žen. 

včera

včera

včera

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

včera

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

včera

včera

včera

Neodevzdám zemi levici. Fiala se chce kvůli situaci u Pirátů sejít s Bartošem

Premiér Petr Fiala (ODS) se v úterý ráno setká s vicepremiérem Ivanem Bartošem (Piráti). Na programu bude stav digitalizace stavebního řízení a také situace v pirátské straně po nedávných volebních neúspěších. Fiala to oznámil na síti X. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy