Chilská policie dopadla zloděje ledu z tajícího ledovce Jorge Montt

Santiago - Chilská policie dopadla gang, který ukradl množství ledu z tajícího ledovce Jorge Montt na jihu Chile. Informuje o tom v úterý agentura AFP.

Chilská národní lesní správa v pondělí oznámila na policii, že bylo z ledovce, který leží 1700 kilometrů jižně od chilského hlavního města Santiago, ukradeno množství ledu.

Policie v jižním městě Cochrane posléze vypátrala nákladní vůz s pěti tunami ledu a zatkla jeho řidiče. Ten čelí obvinění z krádeže, ale také ze zločinu proti kulturnímu dědictví.

Policisté stále pátrají po řidičových spolupachatelích.

Policie odhadla hodnotu ukradeného ledu na 6 200 dolarů (120 tisíc korun).

Ledovec Jorge Montt v jižním Chile ustupuje rychlostí kilometr ročně. Během 90. let ledovec ustoupil asi o 7 kilometrů, ale rychlost tání se v posledních letech zrychluje. Podle vědců jde o viditelný důkaz globálního oteplování.

Ledovec je součástí Jižního ledového pole o rozloze 13 000 kilometrů čtverečních, které je největším ledovcem světa nacházejícím se mimo oblasti za polárním kruhem. Jorge Montt, jehož rozloha odpovídá městům, jako jsou Oslo nebo Göteborg, taje ze všech ledovců v regionu nejrychleji.

Související

August Pinochet Rozhovor

50 let od Pinochetova puče. Děsivou bilanci jeho režimu se někteří stále snaží relativizovat, uvádí Chalupa

V Chile došlo před 50 lety k vojenskému převratu, který namísto řádně zvolené levicové vlády vynesl k moci juntu generála Augusto Pinocheta. Jeho následnou 17 let trvající diktaturu nepřežilo více než tři tisíce lidí. Argument Pinochetových sympatizantů, že bez zásahu armády by v zemi propukla ozbrojená revoluce a občanská válka, považuje historik a iberoamerikanista Jiří Chalupa za spekulaci. Dodává, že porušování lidských práv, k němuž po 11. září 1973 docházelo, násobně převýšilo vše, co je vyčítáno předchozímu socialistickému prezidentovi Salvadoru Allendemu. Odborník z Filozofické fakulty Ostravské univerzity v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz rozebral i důsledky Pinochetovy ekonomické politiky, jeho vnímání v současném Chile či zdroje obdivu diktátora u části tuzemské veřejnosti. 

Více souvisejících

Chile policie

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 12 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy