Důvěrný dialog Obamy s Medveděvem zachytil mikrofon

Washington - Americký prezident Barack Obama sklidil rozhořenou kritiku republikánů kvůli poznámce o protiraketové obraně, kterou zachytil mikrofon během jeho důvěrného rozhovoru s ruským kolegou Dmitrijem Medveděvem na jaderném summitu v Soulu. Informuje o tom v úterý agentura AFP.

Šéf Bílého domu v pondělí "mimo záznam" řekl dosluhujícímu ruskému prezidentovi, že po prezidentských volbách může být v otázce rozšiřování protiraketové obrany o něco flexibilnější.

"To jsou moje poslední volby. Po nich budu flexibilnější," řekl Obama. "Předám tuto informaci Vladimirovi," řekl mu na to Medveděv s odkazem na nynějšího ruského premiéra a brzy prezidenta Vladimira Putina.

"Všechny tyto otázky, ale zvlášť protiraketová obrana, se dají vyřešit, důležité je, aby mi dal (Putin) prostor," cituje důvěrná slova amerického prezidenta britský deník The Guardian.

Prezidentské volby budou v Americe tradičně v úterý po prvním listopadovém pondělku. To letos připadá na šestého listopadu. V hlasování se rozhodne, zda Obama zůstane v Bílém domě další čtyři roky, nebo funkci předá republikánskému kandidátovi.

Právě republikáni využili uniklé soukromé poznámky k útoku a demokratického prezidenta obvinili, že po znovuzvolení hodlá Moskvě ustoupit.

Obama ale v úterý ujišťoval, že před voliči nic neskrývá. Postěžoval si, že právě kvůli drsné politické atmosféře, která se ještě více vyhrotila během předvolebního klání, nedokážou demokraté a republikáni vést diskuzi a rozhodovat o citlivých záležitostech jako je obrana nebo zbrojní kontrola.

Americký prezident zároveň upozornil, že další redukce jaderného arzenálu z dob studené války vyžaduje mezi Spojenými státy a Ruskem důvěru. Tu však nejde vybudovat, pokud se Moskva nepřesvědčí, že protiraketový deštník neohrožuje její zájmy.

"Dosáhnout toho lze jedině díky konzultacím s Pentagonem, Kongresem a podpoře obou stran," řekl Obama novinářům, kteří se zeptali na jeho soukromý dialog s Medveděvem. "Upřímně řečeno, současné prostředí promyšleným konzultacím nenapomáhá. Myslím, že zprávy, které píšete posledních 24 hodin, to docela dobře dokazují," dodal.

Obama věří, že se Spojeným státům a Rusku nakonec podaří dosáhnout většího průlomu v rámci zbrojní kontroly, a tedy i rozšiřování protiraketového štítu v Evropě. Bude to však nejspíš až příští rok, neboť na příslušné diskuze letos podle prezidenta není dobré klima.

Rusko-americký dialog letos zbrzdí nejen americké prezidentské volby, ale i mocenská změna v Rusku, kde se po čtyřech letech ve funkci premiéra vrací do prezidentského křesla Putin.

S Medveděvem má Obama produktivní a vřelé vztahy, pokud však ve volbách uspěje a zůstane v Bílém domě, bude muset jednat s Putinem.

Mezi americkým prezidentem a nejmocnějším politikem Ruska však panují antipatie. Obama před dvěma lety v jednom z rozhovorů prohlásil o někdejším agentovi KGB Putinovi, že "jednou nohou uvízl ve starém myšlení".

Putinovi je zase trnem v oku například setkání amerického prezidenta s Garrim Kasparovem v Moskvě před třemi lety. Slavný šachista je jedním z nehlasitějších Putinových kritiků a staronového prezidenta přirovnává ke Stalinovi a Brežněvovi.

Otázkou tak zůstává, nakolik jsou Obamovy plány pro následující rok v rámci zbrojní kontroly uskutečnitelné. Právě proto šéf Bílého domu naléhal v Soulu na Medveděva, aby vysvětlil Putinovi, že potřebuje prostor. "Rozumím. Budeš ho mít," řekl mu na to Medveděv. Zatím však není jasné, zda jde o slib, který Moskva dodrží.

Související

Více souvisejících

Barack Obama Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Hurikán Helene zpustošil jihovýchod Spojených států. Způsobil největší škody od Katriny

Hurikán Helene, který na konci září zasáhl jihovýchod Spojených států, způsobil největší škody na pevnině od doby, kdy v roce 2005 udeřil hurikán Katrina. Podle nejnovějších informací si vyžádal nejméně 213 obětí, uvádí server The Washington Post.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy