OSN se radí, jak měřit štěstí. Princ Charles poslal nahrávku

New York - Konference o měření štěstí se v pondělí uskuteční v newyorské centrále OSN. Informují o tom stanice BBC a deník The New York Times.

Konferenci zahájí poselstvím na videu britský princ Charles.O indikátorech štěstí promluví mimo jiné nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz nebo renomovaný ekonom Jeffrey Sachs.S myšlenkou na setkání přišel král himálajského Bhútánu Džigme Chesar Namgjel. Zavedení Hrubého domácího štěstí místo Hrubého domácího produktu (HDP) navrhl již jeho děd před 40 lety."Chceme přijít s novým systémem, který by nahradil ten současný, založený na premise nekonečného růstu na konečné planetě," píše se na webu bhútánské vlády.Valné shromáždění OSN přijalo v červenci 2011 rezoluci vyzývající státy k úsilí o nalezení způsobu, jak měřit štěstí a jak vytvořit nový index."Víme, že hledání štěstí je základním lidským cílem. Uznáváme, že indikátor HDP neodráží adekvátně štěstí a blahobyt země. Víme, že neudržitelné vzorce výroby a spotřeby mohou bránit udržitelnému rozvoji a uznáváme potřebu vyrovnanějšího přístupu k ekonomickému růstu," shodli se představitelé zemí v rezoluci.Pokusy s měřením štěstí provádí Británie. Premiér Cameron rozhodl o měření indexu štěstí loni v listopadu, i když připustil, že jej nelze komplexně pojmout v jednom statistickém čísle.Francouzský prezident Nicolas Sarkozy najal ekonoma Stiglitze, aby pro jeho vládu ukazatel štěstí vypracoval.Konference o zavedení indexu Hrubého domácího štěstí se už v minulosti uskutečnily v Thajsku, Kanadě, Brazílii a Nizozemsku.

Související

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

Více souvisejících

OSN

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Izrael byl terčem dalšího masivního útoku z Libanonu

Sever Izraele čelil v pátek silnému ostřelování z Libanonu, kdy bylo vypáleno zhruba 180 raket a dělostřeleckých granátů. Nejintenzivnější útoky proběhly v podvečerních hodinách. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy