Na internetu se objevily textové zprávy z 11. září 2001

Washington - Webová stránka Wikileaks zveřejnila 573 tisíc textových zpráv, které si Američané posílali 11. září 2001 během teroristických útoků na New York a Pentagon. Některé z textovek jsou federálních úřadů, některé od běžných občanů, informuje ve čtvrtek server BBC.

Wikileaks zveřejňuje každou textovku v čas, kdy byla 11. září 2001 poslána. První z nich byla napsána v 03.00 hodin místního času (09.00 hodin SEČ), tedy pět hodin před prvním útokem v New Yorku, poslední o 24 hodin později.

Zveřejňování textovek na Wikileaks a sociální síti Twitter skončí ve čtvrtek v 09.00 SEČ.

Ne všechny zprávy jsou o teroristických útocích. Některé se týkají i tak všedních věcí, například co mají příjemci zpráv k obědu a podobně. Většina textovek je nicméně o útocích, mnoho z nich poslali lidé, kteří se pomocí smsky snažili najít své blízké.

"Světové obchodní centrum právě vybuchlo, viděli jsme explozi z okna. Teresa..." napsala jedna z přímých účastnic událostí.

"Vím, že máš nový vztah a už mě nemáš ráda. Ale pro případ, že by se něco stalo, miluju tě. Stýská se mi, sbohem," vyjadřují jiní své obavy z toho, co se může stát.

"Tady je Myrna. Nebudu mít klid, dokud nebudeš doma, spadla druhá věž, nechci, abych ti musela volat po každé události. Prosím, jen se vrať domů," zní text jedné z smsek.

"Prezident byl přesměrován, do Washingtonu se nevrátí, není ale jasné, kam jede," uvádí jiná textovka blíže neupřesněného zdroje.

"Prosím, zavolej mi do práce hned, jak se dostaneš do kanceláře. Potřebuje vědět, že jsi v pořádku."

"Pokud mi o sobě nedáš vědět do odpoledne, vyzvednu Lauru ze školy a řeknu jí, že její otec je mrtvý."

Některé ze zpráv skončily happy endem. "Důležité. Tady je Tim. Jsem v pořádku. Zavolej mi domů... byl jsem před budovou, když to bouchlo, ale jsem v pořádku."

Z obsahu postupně zveřejňovaných zpráv je patrné, jak se v průběhu 11. září mezi lidmi i institucemi šířila chaos, panika i fámy.

Podle internetových analytiků jsou texty zpráv pravé. Federální úřady nicméně odmítli jejich pravost komentovat. Mluvčí Wikileaks Daniel Schmitt uvedl, že textovky byly webu nabídnuty před několika týdny. "Z obsahu informace, které nám zdroj poskytl, máme dobré důvody se domnívat, že se jedná o skutečné zprávy," dodal Schmitt.

Podle něj by textovky měly poskytnout komplexnější obraz toho, co se ve Spojených státech 11. září 2001 stalo. "Archiv je zcela objektivním svědectvím určujícího okamžiku naší doby. Věříme, že jeho vstup do historických záznamů povede k detailnímu pochopení, jakým způsobem tato událost vedla ke smrti, oportunismu a válce," píše se v prohlášení na Wikileaks.

Wikileaks se zaměřuje na publikování citlivých informací, které unikly z velkých organizací a institucí včetně vlád, nadnárodních korporací nebo církví. Provozovatelé stránky také dovolují lidem, aby na jejich web anonymně umisťovali dokumenty, které považují za důležité, aby byly zveřejněny.

Podle disidentů, novinářů a matematiků z USA, Tchaj-wanu, Evropy, Austrálie a Jihoafrické republiky, kteří v roce 2006 Wikileaks založili, je cílem činnosti tohoto webu podporovat transparentnost.

Související

Trosky věží World Trade Center po útocích z 11. září 2001. Komentář

Jak útoky z 11. září změnily chod dějin?

Útoky z 11. září 2001 změnily svět. Vedly k otevřené válce proti terorismu a invazím do Afghánistánu a Iráku, což mimo jiné posílilo radikalizaci islamistických uskupení. Díky pádu režimu Saddáma Husajna vzniklo vakuum, které nakonec ochotně vyplnil Islámský stát.

Více souvisejících

11. září 2001

Aktuálně se děje

včera

Izraelská armáda

Otevřená válka mezi Izraelem a Hizballáhem zřejmě brzy propukne. Oproti Gaze bude úplně jiná

Bublina napětí na Blízkém východě může velice brzy prasknout a vypukne otevřená válka. Izrael provádí tvrdé útoky proti teroristickému uskupení Hizballáh, což výrazně poškozuje území jiného suverénního státu – Libanonu. Konflikt ani zdaleka nebude tak limitovaný, jako v případě války v Pásmu Gazy. Naopak, Hizballáh má dostatečné prostředky pro vedení táhlé a de facto mezistátní války s Izraelem.

včera

včera

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Pavlovi se odchod Pirátů z vlády nelíbí

Prezident Petr Pavel se vyjádřil k aktuální situaci na české politické scéně, kde premiér Petr Fiala navrhl odvolání Ivana Bartoše, šéfa Pirátů, z funkce ministra pro místní rozvoj. 

včera

včera

včera

Vláda ČR

Piráti v opozici znamenají peklo pro Fialovu vládu. Moci se už znova neujme

Vládní pětikoalici hrozí rozpad. Pokud Piráti vstoupí do opozice, bude pro premiéra Petra Fialu poslední rok působení učiněným peklem. Navíc současné vládní strany nemají mnoho šancí na vítězství ve sněmovních volbách, konajících se příští podzim. Dvě z nich, TOP09 a KDU-ČSL, se bez koalice SPOLU nacházejí v průzkumech pod pěti procenty.

včera

Policie ČR, ilustrační foto

Policie obvinila muže, který s nožem vyhrožoval ve škole v Ostravě

Policie pokročila s vyšetřováním incidentu, který řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si tam přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Nyní si vyslechl obvinění. 

včera

Aktualizováno včera

Ivan Bartoš

Piráti: Stávající vláda končí. Byl to podraz, ODS chce vládnout s ANO, kmotři zůstanou kmotry

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše tím, že premiér Petr Fiala navrhl jeho odvolání z vlády, koalice Spolu zahájila cestu ke spolupráci s hnutím ANO. Fiala plánuje ke konci září navrhnout prezidentu Pavlovi Bartošovo odvolání z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj kvůli neúspěchu v digitalizaci stavebního řízení. Od středy bude digitalizaci vést ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

včera

Test rakety Sarmat

Nelichotivá bilance Putinových „superzbraní“

Mediálním prostorem v uplynulém víkendu proletěla zprava, že na ruském kosmodromu Pleseck došlo k masivní explozi, jejíž příčnou mělo být selhání vojenské mezikontinentální balistické rakety RS-28 Sarmat. Pokud je tato hypotéza pravdivá, jedná se o další ukázku skutečného, tristního stavu „superzbraní“, kterými se chlubí ruský autoritářský vládce Vladimir Putin ve snaze šířit strach z vojenské síly své země.

včera

včera

včera

včera

Petr Fiala

Fiala vyhodil Bartoše z vlády

Premiér Petr Fiala (ODS) plánuje navrhnout odvolání Ivana Bartoše, předsedy Pirátů, z funkcí vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok zdůvodnil tím, že podle něj Bartoš nezvládá efektivně řídit digitalizaci stavebního řízení. Od středy převezme tuto agendu tým pod vedením ministra dopravy Martina Kupky (ODS).

včera

včera

včera

včera

včera

Německé město se zbaví Hitlera jako čestného občana. Stojí za tím studentská iniciativa

Čtyři tisíce obcí kdysi učinilo Adolfa Hitlera čestným občanem a mnohé z nich mu titul dodnes neodebraly. Studenti ve městě Bad Honnef na západě Německa se nyní rozhodli jednat.

Zdroj: Tereza Marešová

Další zprávy