Floridu ohrožuje tropická bouře Debby, byl vyhlášen nouzový stav

Miami - Florida v pondělí vyhlásila kvůli tropické bouři Debby nouzový stav v rámci celého státu. Bouře zatím zabila jednu ženu, informují v úterý agentury AFP a Reuters.

Vyhlášení nouzového stavu umožňuje okamžité použití prostředků z fondů vyhrazených pro přírodní katastrofy. Následuje jej evakuace některých postižených míst.

"Debby znamená pro Floridu vážné ohrožení a pro ochranu obyvatel, infrastruktury a bohatství tohoto státu musíme přijmout včasná opatření," uvedl úřad guvernéra Ricka Scotta.

"Debby může postihnout každý floridský okres. Některé oblasti již nyní bojují s povodněmi, škodami způsobené vichrem a výpadky proudu," dodal Scott.

Bouře má na kontě život jedné ženy, kterou nalezli mrtvou v neděli v jejím domě ve městě Venus. Společně s ní našli také její dítě, které se zraněními převezli do nemocnice.

V Alabamě je jeden člověk nezvěstný.

Debby odřízla od elektrického proudu na 35 000 Floriďanů. Způsobuje také lokální povodně.

Bouře přinesla z Mexického zálivu na Floridu a do Louisiany vydatné deště. U pobřeží Alabamy vyvolala silné vlnobití.

Kvůli silnému větru byly uzavřeny klíčové dopravní tahy včetně mostu přes záliv Tampa Bay, spojující město St. Petersburh s oblastmi na jihovýchodě.

Podle meteorologů se větry v bouři pohybovaly rychlostí 72 kilometrů za hodinu.

Tropická bouře Debby, která se zformovala v noci na sobotu, narušila v neděli těžbu ropy a plynu v Mexickém zálivu.

Meteorologové předpokládají, že bouře v následujících dnech zesílí a může způsobit rozsáhlé škody. Nejsou si však jistí, jakým směrem bude postupovat. Očekávají, že koncem týdne zasáhne Texas.

Atlantická hurikánová sezona trvá od června do listopadu.

Související

Ilustrační foto

Tropická bouře hatí Vánoce na Filipínách, tisíce lidí evakuovány

Tisíce obyvatel Filipín musí kvůli blížící se tropické bouři změnit vánoční plány a opustit své domovy. Úřady v centrální části země vyzvaly k evakuaci pobřežních oblastí, velké množství lidí rovněž uvázlo v přístavech, trajekty totiž kvůli větru a dešti přerušily provoz, napsala agentura AFP.
Hurikán

Na hurikánem zdevastované Bahamy se řítí tropická bouře

Tlaková níže poblíž Baham dnes zesílila na tropickou bouři a dostala označení Humberto. Na severozápadní část karibského souostroví, která byla před pouhými dvěma týdny zpustošena hurikánem Dorian, přinesla větry o síle až 64 kilometrů za hodinu i množství srážek. Dnes o tom informovala agentura AP, podle níž bouře zřejmě zamíří nad oceán a vyhne se pobřeží Spojených států.

Více souvisejících

Tropická bouře

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy