Obama podepsal desetidolarové vstupné do Ameriky, zaplatí ho i Češi

Washington - Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek podepsal zákon, který zavádí desetidolarový poplatek za vstup do Spojených států přes internetový systém ESTA. Oznámila to televize CBS.

Poplatek budou platit obyvatelé 35 zemí včetně Čechů. Je součástí zákona "Travel Promotion Act" (zákon na podporu turistiky).

Obama podepsal zákon krátce před polednem východoamerického času (před 18.00 SEČ) v Bílém domě. Jako svědci podpisu byli v prezidentském sídle ministr obchodu Gary Locke a několik členů Kongresu.

Zákon obě komory Kongresu schválily jasnou většinou, pro byla většina vládních demokratů i opozičních republikánů. Naposledy o něm před týdnem hlasoval Senát.

Norma, kterou navrhli kongresmani Bill Delahunt a Roy Blunt, poslanci Sněmovny reprezentantů, obsahuje paragraf, jenž za autorizaci cesty do Spojených států v internetovém systému ESTA stanoví poplatek 10 dolarů, tedy 190 korun. Zatím je vyřízení autorizace bez poplatků.

Desetidolarový poplatek budou platit Češi, kteří míří do Ameriky na turistické a služební cesty nepřesahující tři měsíce. Při delší cestě budou nadále muset žádat o tradiční (papírové) vízum a platit téměř 2500 korun.

Bílý dům již dříve dal najevo, že prezident zákon bez prodlení podepíše. Obama ho podporoval ještě jako člen Senátu v minulém volebním období.

Smyslem poplatku je získat peníze na založení nevládní Korporace pro podporu turistiky a na její činnost. Korporace má propagovat cestování do Spojených států, a tak zvýšit příliv zahraničních turistů.

Navrhovatelé zákona předpokládají, že poplatek přinese do pokladny korporace ročně 100 milionů dolarů, to je 1,9 miliardy korun.

Zákon začne platit poté, co ministerstvo obchodu k němu vydá prováděcí vyhlášku, nejpozději však do šesti měsíců.

Češi dříve museli platit za americká víza. Poté, co víza nahradila internetová autorizace v systému ESTA, měli cestování do Ameriky bez úředních poplatků - jako většina Evropanů.

Byli na tom stejně jako Američané přijíždějící do Česka a jiných evropských států. To se ale brzy změní.

Evropané proti chystanému poplatku již loni protestovali. V červnu zaslali český velvyslanec ve Spojených státech Petr Kolář jako zástupce předsednické země Evropské unie , šéf delegace Evropské komise v USA John Bruton a švédský ambasador Jonas Hafström poslancům Sněmovny reprezentantů dopis.

V dopise upozorňovali, že jsou návrhem zákona znepokojeni, protože poplatky připomínají "daň uvalenou na turisty" či "zakuklená víza". Psali, že poplatky mohou podnítit debatu, zda elektronický systém ESTA není obdobou klasických papírových víz.

"Tato legislativa, pokud bude přijata, by mohla vyvolat diskusi mezi členy EU o recipročních opatřeních," varovali ambasadoři v dopise, který agentuře Mediafax poskytlo české velvyslanectví ve Washingtonu.

Proti zákonu vystupovali také představitelé turistického průmyslu. "Je to jako kdybyste pozvali někoho na party a chtěli od něj vstupné," poznamenal například Richard Crum, šéf Mezinárodní asociace ředitelů cestovních kanceláří.

Na kongresmany, ani na Obamu to nezapůsobilo, desetidolarový poplatek schválili.

Nezůstane však patrně u "pouhých" deseti dolarů. Zákon umožňuje vládě, aby vedle desetidolarového "vstupného" zavedla poplatek za administrativní práce při vyřizování autorizace v systému ESTA.

"Věřím, že administrativní náklady budou minimální. Usilujeme o to. Mluvíme o nějakých dvou třech dolarech," cituje portál Transnational Travel ředitele vládní Americké cestovní asociace Geoffa Freemana.

Související

Donald Trump

PŘEHLEDNĚ: Kdo podpořil americké kandidáty na prezidenta?

Kandidáti na prezidenta Spojených států, demokratka Kamala Harrisová a republikán Donald Trump, už obdrželi podporu od mnoha osobností. Zatímco současné viceprezidentce ohlašují podporu hlavně politici, exprezidentovi slíbil velké finanční injekce miliardář Elon Musk. 

Více souvisejících

Barack Obama víza

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

před 2 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Pentagon

Pentagon chce Ukrajině dát zakázanou munici s bílým fosforem

Americké ministerstvo obrany doporučilo prezidentu Joeu Bidenovi, aby Ukrajině poskytl munici s bílým fosforem, avšak Bílý dům tuto myšlenku opakovaně odmítl. O této situaci informovala ve středu televize NBC News, která se odvolává na tři anonymní zdroje.

před 12 hodinami

Péter Szijjártó navštívil Česko

Szijjártó vysvětlil, proč Maďarsko udržuje kontakt s Ruskem

Maďarsko usiluje o zachování vztahů s Ruskem založených na férovosti a vzájemném respektu a chce rozvíjet spolupráci v oblastech, na které se nevztahují sankce. Po schůzce s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem to v New Yorku uvedl maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. 

před 12 hodinami

Aktualizováno před 12 hodinami

Putin hrozí jaderným útokem zemím, které pomáhají Ukrajině

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu navrhl změny v ruské jaderné doktríně. Podle těchto změn by Moskva považovala za akt agrese i situaci, kdy by jaderná velmoc podpořila útok jiné země na Rusko. Uvedl to server BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy