Alarmující studie: Rodiče pozor, s dětmi to jde z kopce. Je pomoc?

Washington - Fyzická zdatnost dnešních dětí zaostává za kondicí, kterou měli ve srovnatelném věku jejich rodiče. Vyplývá to ze studie založené na výzkumu milionů dětí po celém světě, která byla v úterý zveřejněna v USA. Dnešní průměrné dítě podle vědců uběhne jednu míli (1609 metrů) o plných 90 vteřin pomaleji, než stejně staré děti před 30 lety. Výkon srdečního svalu dětí mezi devíti a sedmnácti lety věku prý od roku 1975 klesá s každou dekádou o pět procent.

Podle účastníků konference Amerického sdružení pro srdeční choroby jde o dosud zřejmě nejobsáhlejší výzkum fyzické zdatnosti dětí. Byl založen na analýze záznamů o zdravotním stavu 25 milionů dětí ve 28 zemích světa pořízených v období mezi lety 1964 a 2010. Vědci v této době zjišťovali, jak daleko dítě uběhne za pět či patnáct minut a jak rychle uběhne trať půl míle až dvě míle, tedy vzdálenosti od 800 do 3200 metrů.

Výzkum ukázal, že dnešní děti jsou zhruba o 15 procent méně fit než byli ve stejném věku jejich rodiče. Údaje jsou identické pro obě pohlaví, liší se jen podle regionů. Fyzická zdatnost dětí se postupně zlepšuje v Evropě a v Austrálii, v posledních letech i v Severní Americe.

Špatná je naopak trvale kondice čínských a japonských dětí. Roli hraje obezita a životní styl: děti tráví příliš mnoho času u televize a u počítače, venku často nemají příležitost k aktivnímu pohybu.

Obezita a nadváha postihují v České republice 20–30 % dětí. Přibližně dvě třetiny z nich se kilogramů navíc nezbaví ani v dospělosti, u mnohých se objevují více či méně závažné zdravotní obtíže. Proto je nesmírně důležité, aby rodiče začali řešit problémy s váhou svých dětí včas. U některých z nich lékařem předepsaná změna životního stylu nepomůže. V takovém případě bývá doporučován pobyt v dětské léčebně zaměřené na léčbu obezity. Vliv obezity a nadváhy na zdraví dítěte a způsob, jak s nimi bojovat v prostředí léčebného ústavu objasňuje MUDr. Blanka Kosová, vedoucí lékařka dětské Léčebny Dr. L. Filipa v Poděbradech.

„Nadváha a obezita neznamená pro děti a mladé lidi pouze estetický problém. Je spojena s celou řadou zdravotních komplikací, například kardiovaskulárních, metabolických, endokrinních, zažívacích, ortopedických nebo dermatologických. V neposlední řadě se děti kvůli své váze potýkají s vyčleněním z kolektivu a mohou u nich propuknout i vážnější psychické potíže," vysvětluje pro vzp.cz MUDr. Blanka Kosová.

Obezita a nadváha mohou způsobovat množství obtíží. U některých z nich není na první pohled zřejmá souvislost s váhou dítěte (např. gynekologické potíže u dívek, ploché nohy nebo častější ekzémy a vyrážky), přesto by jim rodiče měli věnovat dostatečnou pozornost a případně se včas obrátit na pediatra.

Související

Více souvisejících

obezita, nadváha, hubnutí děti

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy