Čína zavedla "mimořádná obranná opatření", Japonsko reaguje. USA jsou znepokojeny eskalací sporů o ostrovy

Washington/Šanghaj - Spojené státy dnes daly Pekingu najevo hluboké znepokojení nad eskalací sporů s Japonskem o ostrovy ve Východočínském moři. Washington tak udělal poté, co Čína posílila své nároky na sporné ostrovy, které ovládají Japonci a nazývají je Senkaku, zatímco Číňané jim říkají Ťiao-jü.

"Jsme velmi znepokojeni z eskalujícího vývoje, který zvyšuje regionální napětí a dotýká se zájmů USA a jejich spojenců. Tlumočili jsme Číně naše silné obavy a s našimi spojenci a partnery v regionu úzce koordinujeme," uvedla podle agentury Reuters mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu Caitlin Haydenová.Čínské ministerstvo obrany dnes uvedlo, že zahajuje "mimořádná obranná opatření" proti letadlům, které se ve vzdušném prostoru nad souostrovím nebudou řádně identifikovat. Státní tisková agentura Nová Čína zveřejnila mapu a souřadnice nově ustavené "identifikační zóny vzdušné obrany Východočínské moře", která pokrývá většinu oblasti sporných ostrovů.Nová Čína napsala, že pravidla pro novou zónu vstoupila v platnost dneškem. Čínské letectvo zároveň zahájilo průzkumné lety nad zónou.Japonské ministerstvo obrany po zprávách z Číny dalo příkaz svým stíhačkám letět proti dvěma čínským průzkumným letounům nad oblastí. Podle mluvčího ministerstva se jeden z letounů dostal až na 40 kilometrů od japonského vzdušného prostoru. Japonské ministerstvo zahraničí podalo proti čínskému kroku velvyslanci Číny v Tokiu důrazný protest a zopakovalo, že ostrovy patří Japonsku.Souostroví Senkaku/Ťiao-jü je obklopeno vodami bohatými na ryby a zřejmě jsou tam i ložiska zemního plynu. Oblastí vedou i významné námořní trasy. Konflikt o ně se vystupňoval loni v září, kdy se Japonsko rozhodlo odkoupit tři z pěti největších ostrovů v souostroví od soukromých vlastníků. To v Číně vyvolalo mohutné protijaponské protesty. Od té doby také stoupl počet případů čínských lodí vplouvajících do pobřežních oblastí kolem pětice ostrovů.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Japonsko Čína

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy