Caracas zažil největší demonstrace proti prezidentu Madurovi

Caracas - Desítky tisíc odpůrců režimu venezuelského prezidenta Nicoláse Madura vyšly v sobotu demonstrovat do ulic metropole Caracasu. Podle agentury AP se jednalo o zatím největší protest proti jeho desetiměsíční vládě. U prezidentského paláce v jiné části města se shromáždil podstatně menší dav Madurových stoupenců, napsala dnes agentura AP.

Počet mrtvých z protivládních demonstrací, které začaly před dvěma týdny, vzrostl v sobotu o další dvě oběti a dosáhl nejméně deseti obětí. Dalších více než 100 lidí utrpělo zranění, sdělila agentura AP.Nejnovějšími oběťmi se stala studentka a mladý zaměstnanec supermarketu. Třiadvacetiletá žena podlehla v nemocnici zraněním, která utrpěla při zásazích do obličeje gumovými projektily, jež do davu pálily bezpečnostní síly 19. února, uvedly opoziční zdroje. Devětadvacetiletý muž zahynul, když v pátek večer najel na motorce do drátu nataženého přes ulici v Caracasu. V oblasti, kde k nehodě došlo, údajně opakovaně blokují cesty demonstranti.

Fotogalerie: OBRAZEM: Caracas se bouřil proti prezidentu Madurovi  

Na sobotním opozičním shromáždění v bohatší, východní části Caracasu dvojnásobný uchazeč o prezidentskou funkci Henrique Capriles naléhal na příznivce opozice, aby neochabovali v tlaku na vládu a nutili ji řešit aktuální problémy země jako rostoucí zločinnost a 56procentní inflaci. "Pokud to Maduro nedokáže, pak je načase, aby šel," řekl Capriles davu. Slíbil také, že bude bojovat za osvobození známého radikálního opozičního vůdce Leopolda Lópeze, byť s ním třeba v řadě názorů nesouhlasí.Poté, co se opoziční shromáždění koncem odpoledne rozešlo, podobně jako v předchozích dnech zůstala asi tisícovka radikálů v ulicích, vztyčila barikády a začala na policisty házet kameny a láhve. Policie odpověděla slzným plynem, aby protestujícím zamezila v zablokování dopravy.Přívrženci prezidenta, převážně ženy oděné v červené barvě jeho socialistické strany, se v sobotu za zvuků hlasité hudby vydaly na pochod k prezidentskému paláci. Ženy tančily, provolávaly hesla a nesly fotografie zesnulého levicového prezidenta Huga Cháveze. Poté k nim promluvila první dáma Venezuely Cilia Floresová, která je varovala před údajnými snahami opozice vyvolat krvavé střety a vytvořit podmínky pro uchvácení moci jako na Ukrajině.Demonstrace se konaly v sobotu i na jiných místech země, převážně ale měly mírový průběh.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Ve Venezuele se šíří protesty. Lidé mají hlad, vyrabovali obchody i hotel

Nejméně jednu oběť a desítky zraněných si v minulých dnech vyžádaly ve Venezuele narůstající protivládní protesty kvůli stále se zhoršující ekonomické situaci obyvatel. Demonstrace, na nichž lidé nosí transparenty s nápisem "Máme hlad", provází někde také rabování obchodů, na ostrově Margarita místní o víkendu vyrabovali luxusní hotel, informoval v pondělí server BBC. Ve Venezuele je už několik let nedostatek léků, potravin i benzínu, lidé často nemají ani elektřinu a pitnou vodu.
Venezuela, ilustrační foto

Analytici odhalují tajemství protestů v Jižní Americe

Vlna protestů, která letos zasáhla řadu zemí Latinské Ameriky, je důsledkem dlouhodobé neochoty vlád naslouchat lidu i dřívějšího vytváření umělé reality dobrými makroekonomickými výsledky. Uvedla to tento týden v rozhovoru s kolumbijským deníkem El Espectador Marta Lagosová, šéfka organizace Latinobarómetro, která provádí průzkumy veřejného mínění. A ač rozbušky demonstrací byly různé, jejich společným faktorem je podle Lagosové sociální nerovnost, nedůvěra lidí v instituce a vysoká míra korupce.

Více souvisejících

Demonstrace ve Venezuele Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy