Dávám těm zabijákům jen pár hodin, pohrozil Maduro demonstrantům ultimátem

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro pohrozil protivládním demonstrantům a vyzval v Caracasu k vyklizení náměstí. To obsadili jako svou základnu. Pokud neopustí tento prostor, nechá ho vyklidit bezpečnostními silami. Madurovo varování podle agentury Reuters zaznělo v sobotu, prezident však nespecifikoval, do kdy má být ultimátum splněno. Opoziční vůdce Henrique Capriles dnes řekl, že v příštích hodinách chce zahájit se socialistickým vedením země jednání.

"Dávám těm Chuckys, těm zabijákům, jen pár hodin," prohlásil prý Maduro, který k označení demonstrantů použil jméno malé panenky posedlé duchem proslulého sériového vraha z filmového hororu. "Jestli se nestáhnou, osvobodím ten prostor pomocí bezpečnostních sil. Chuckys, připravte se, jdeme si pro vás!"Studenti a další demonstranti využívají náměstí Altamira v caracaské čtvrti Chacao podporující opozici jako hlavní shromaždiště k protestům. Jejich srážky s policií a stoupenci socialistického prezidenta Madura si za posledních šest týdnů vyžádaly už 28 mrtvých, desítky dalších lidí byly zraněny, stovky zatčeny. Dnes zatím žádné aktivity demonstrantů ani pořádkových sil hlášeny nebyly.V reakci na Madurova zostřující se prohlášení přišel dnes vůdce opozice a neúspěšný prezidentský kandidát z loňských voleb Capriles s návrhem na jednání, které by mohlo přispět k vyřešení situace. "Ta diskuse musí proběhnout, já doufám, že to bude v nejbližších hodinách," prohlásil Capriles v rozhovoru pro televizní stanici Televen. Dialog Caprilese s Madurem byl původně ohlášen již na minulý týden, nakonec z něj však sešlo kvůli vzájemné averzi obou politiků.Masové demonstrace, které jsou zatím nejtěžší zkouškou Madurovy vlády po 11 měsících od jeho nástupu do funkce, začaly ve Venezuele druhý únorový týden. Protestující, většinou radikální studenti, vytýkají vládě neschopnost bojovat s vysokou inflací nebo růstem kriminality, stejně jako s korupcí či nedostatkem základního zboží v obchodech. Studenti ujišťují, že bez ohledu na nasazení síly ze strany vlády v ulicích zůstanou.OSN či Spojené státy nabádají Madura k dialogu s opozicí, k žádnému posunu ale zatím nedošlo. Americký ministr zahraničí John Kerry ve středu před Kongresem prohlásil, že Spojené státy jsou připraveny iniciovat sankce proti Venezuele, pokud bude Caracas pokračovat v porušování lidských práv svých obyvatel. Ve čtvrtek pak vyzval Caracas k zastavení "kampaně teroru".Venezuelský ministr zahraničí Elías Jaua na to reagoval pátečním prohlášením, v němž označil Kerryho za "vraha venezuelského lidu" a obvinil ho z podněcování nepokojů ve Venezuele. V sobotu pak Maduro vyzval Washington k diskusi o venezuelském "míru a svrchovanosti" na půdě Unie jihoamerických národů (Unasur). Unie by podle levicového vůdce měla vytvořit komisi, která by na řešení situace dohlédla.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Ve Venezuele se šíří protesty. Lidé mají hlad, vyrabovali obchody i hotel

Nejméně jednu oběť a desítky zraněných si v minulých dnech vyžádaly ve Venezuele narůstající protivládní protesty kvůli stále se zhoršující ekonomické situaci obyvatel. Demonstrace, na nichž lidé nosí transparenty s nápisem "Máme hlad", provází někde také rabování obchodů, na ostrově Margarita místní o víkendu vyrabovali luxusní hotel, informoval v pondělí server BBC. Ve Venezuele je už několik let nedostatek léků, potravin i benzínu, lidé často nemají ani elektřinu a pitnou vodu.
Venezuela, ilustrační foto

Analytici odhalují tajemství protestů v Jižní Americe

Vlna protestů, která letos zasáhla řadu zemí Latinské Ameriky, je důsledkem dlouhodobé neochoty vlád naslouchat lidu i dřívějšího vytváření umělé reality dobrými makroekonomickými výsledky. Uvedla to tento týden v rozhovoru s kolumbijským deníkem El Espectador Marta Lagosová, šéfka organizace Latinobarómetro, která provádí průzkumy veřejného mínění. A ač rozbušky demonstrací byly různé, jejich společným faktorem je podle Lagosové sociální nerovnost, nedůvěra lidí v instituce a vysoká míra korupce.

Více souvisejících

Demonstrace ve Venezuele Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 11 hodinami

Druhý den voleb odstartoval. Češi se dnes dozví nové složení krajů a Senátu

V Česku dnes od 8:00 začal druhý den voleb krajských zastupitelů. Opoziční hnutí ANO obhajuje celkové vítězství. V některých oblastech, včetně části hlavního města, si voliči vybírají také třetinu senátorů. O znovuzvolení svých kandidátů v senátních volbách usiluje vládní ODS.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy