Z nepřátel spojenci: USA jsou připraveny jednat s Íránem o Iráku

Washington/Bagdád - Spojené státy jsou podle ministra zahraničí Johna Kerryho připraveny jednat o Iráku s Íránem, s nímž ale Washington už desítky let neudržuje diplomatické styky. Kerry nevyloučil vojenskou spolupráci s Íránem a nasazení bezpilotních letadel proti islamistům v Iráku.

Kerry, jehož citovala agentura Reuters, řekl, že nelze pochybovat o úmyslech radikálů postupujících nyní Irákem. Členové Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL) od minulého týdne obsazují sunnity obývané části severního Iráku a blíží se k Bagdádu. Jejich cílem je ustavit chalífát v severních částech Iráku a Sýrie.

Kerry řekl, že ISIL nemají v úmyslu škodit jenom v Iráku nebo v sousední Sýrii, ale také ve Spojených státech a Evropě. S Íránem USA neudržují diplomatické styky od začátku 80. let. Přímé rozhovory k Iráku by se mohly konat na okraj diplomatických jednání o íránském jaderném programu, která dnes začala ve Vídni.

USA už minulý týden avizovaly, že jsou připraveny irácké vládě proti ISIL pomoci. Kerry dnes řekl, že se uvažuje o útoky vedené bezpilotními letadly.

Kritici prezidenta Obamy mají pravdu v tom, že na konci roku 2011 opustil Irák až příliš rychle a definitivně. A jeho administrativa pak nesplnila, co sama slibovala. Totiž že po "zodpovědném stažení" vojsk, jak tvrdila tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clintonová, Američané přijdou s "diplomatickým Marshallovým plánem", že se budou o Irák nadále intenzivně zajímat. To se ale nestalo, Bílý dům byl už zaujat jinými věcmi a krizemi, stojí v komentáři Daniela Anýže pro iHned.cz.

Obamovi kritici by však neměli mít krátkou paměť. Když mu John McCain vyčítá, že prohlásil za ukončenou válku, která ve skutečnosti pokračovala, měl by si republikánský senátor spíše vybavit jiné heslo. Nápis "Mission Accomplished", kterým prezident George Bush už v květnu 2003 světu triumfálně oznámil, že v Iráku "byl úkol splněn".

ISIS je zkrátkou pro Islámský stát v Iráku a Sýrii. Někdy je také nazýván ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě). Jde o radikální džihádistickou sunnitskou organizaci, která usiluje o vytvoření sunnitského teokratického státu na území Iráku a Sýrie. Vychází z ideologie al-Káidy, ale ve svém radikalismu ji předčí. ISIS se zaktivizoval během konfliktu v Iráku po roce 2003 a po roce 2010 zapustil pevné kořeny i ve válkou rozvrácené Sýrii.

Po městu Fallúdža, které okupuje už ISIS od počátku tohoto roku, obsadil bez většího úsilí velká důležitá irácká města Mosul a Tikrít (a mezitím také přerušil důležitý ropovod směřující z Iráku do Turecka). V Sýrii je centrem ISIS město Rakka. Součásným vůdcem ISIS je Abú Bakr al-Baghdádí a jednou z nejznámějších osob je – už zlikvidovaný – profesionální terorista Abú Músab al-Zarkáwí.

Související

Více souvisejících

John Kerry Írán Irák

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 18 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí se příští týden citelně oteplí

Příští týden se oteplí. V maximech denní teploty vyrostou až na 20 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy