Nepál v troskách: Přes 2500 mrtvých, udeřilo další zemětřesení. Pomozte

Káthmándu - Ničivé zemětřesení, která včera udeřilo v Nepálu si dosud vyžádalo přes 2500 obětí, uvedl list The Telegraph. V Indii zemřelo 34 lidí, na území Tibetu 13 a na Mount Everestu 17. V oblasti panuje chaos, řada míst je odříznuta od světa. Nefunguje elektřina ani telefony, váznou dodávky pitné vody. Hlášeno je také 5000 vážně zraněných, nemocnice praskají ve švech. Oblast navíc dnes postihl další otřes o síle 6,7 stupně. Člověk v tísni vyhlásil v ČR sbírku.

V Nepálu měly včerejší otřesy sílu 7,9 a epicentrum se nacházelo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú. Ohnisko pak bylo v hloubce pouhých 11 kilometrů. Záchvěvy pocítilo 4,6 milionů lidí, třetina ze 75 nepálských okresů sčítá škody a mrtvé. Dnešní otřes o síle 6,7 měl epicentrum 60 km východně od Káthmándú. Podle agentury Reuters vypukla v metropoli panika. Otřes také strhl další lavinu na Mount Everestu.

Nepál je tektonicky velmi aktivní oblast. Lidé jsou na otřesy zvyklí, ovšem nikoli na takové, jakou zemi zasáhly včera a dnes. Při zemětřesení v roce 1934 zahynulo přes 10 tisíc lidí.

Lex Kassenberg z organizace CARE International řekl, že počet obětí bude daleko vyšší: "Čísla, která máme, jsou pouze z měst. Zemětřesení zasáhlo ale i venkovské oblasti, kde je podle dosavadních zpráv zničeno přes 80 procent domů."

Desítky tisíc obyvatel Nepálu strávily noc na dnešek venku. Někteří přišli o střechu nad hlavou, jiní se báli přenocovat v poškozených domech. Ve stanu přečkal poměrně chladnou a deštivou noc i nepálský prezident Rám Baran Jádav. Na ulici zůstaly i stovky raněných, kteří se už nevešli do přeplněných nemocnic. Lékaři nezvládají pacienty ošetřovat, dochází jim i zdravotnický materiál a léky. Úřady se potýkají s nedostatkem místa pro mrtvé, uvedla ve své zprávě OSN.

Zdroj: YouTube

Mnoho čtvrtí milionové metropole Káthmándú jsou naprosto zničené, ulice jsou posety troskami. "Lidé nevěřícně koukají na zbořené chrámy, které byly dosud součástí jejich každodenních životů," uvedla reportérka CNN. Po přeživších pátrájí týmy zíchranářů, ale i sami turisté. Pokud je nalezen někdo živý, ozývá se jásot. Bohužel, většinou jsou pod sutinami pouze mrtvá těla. To je i případ zřícené věže Dharahara, kde byly objeveny desítky mrtvol.

U základního tábora na Mount Everestu, který v sobotu zčásti zavalila lavina, dnes přistálo prvních šest vrtulníků, které mají evakuovat zraněné. Údaje o počtu obětí se nadále rozcházejí. Zatímco zpravodajka agentury AFP na místě ohlásila nález 14 obětí, horská služba uvádí 17 nalezených těl.

Podle českých diplomatů se v Nepálu v době zemětřesení nacházelo 155 českých občanů, s 54 z nich se dosud nepodařilo navázat kontakt. Úřady zatím nemají zprávy, že by Češi byli mezi zraněnými či mrtvými. Čeští občané nacházející se v postižené oblasti byli vyzváni, aby se spojili se zastupitelským úřadem České republiky v Dillí na krizové lince: + 91 99 10 999 460, případně kontaktovali honorární konzulát ČR v Káthmándú +977 985 10 222 64.

Člověk v tísni vyhlásil veřejnou sbírku SOS NEPÁL na pomoc obětem zemětřesení. Zároveň uvolní až 1 000 000 korun z humanitárního fondu Klubu přátel Člověka v tísni na okamžitou pomoc a na místo v neděli vyrazí tříčlenný humanitární tým, který bude distribuovat pomoc nejohroženějším lidem.

Z oblastí kolem epicentra zemětřesení jako je Gorka nebo Lamjung se kvůli přerušenému spojení zatím nedostaly téměř žádné informace. "Mluvil jsem s příbuznými v Gorce a říkali mi, že nejméně ve třech okolních vesnicích je většina domů srovnaných se zemí," říká programový manažer Člověka v tísni v Afghánistánu Sudip Joshi, který pochází z Nepálu. "Počet obětí ale nikdo nezná, protože celé vesnice v horských oblastech jsou odříznuté," dodává Sudip, který je součástí tříčlenného humanitárního týmu.

Pomoc je možné posílat přímo na konto sbírky:

SOS NEPÁL 54333345/0300

Platbu kartou můžete provést zde.

Pro platby ze zahraničí: IBAN: CZ8803000000000054333345

Finanční sbírku vyhlásilo také sdružení Namasté Nepál, které tam staví školy. Pokud chcete pomoci, můžete přispět na účet sdružení 129929929/0600, variabilní symbol 1234.

Účet humanitární organizace ADRA pro zemětřesením postižený Nepál je 66888866/0300, variabilní symbol 380. ADRA také spouští DMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílat na číslo 8777 (cena jedné DMS je 30 korun).

Související

Více souvisejících

Zemětřesení v Nepálu (25.4.2015) nepál

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

Ukrajinci viní Rusko z dalšího válečného zločinu během ofenzivy u Charkova

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy