Tádžikistán utahuje šrouby: Prezident má být doživotní Vůdce národa

Dušanbe - V Tádžikistánu se dnes koná referendum o změnách v ústavě. Jejich schválení by umožnilo prezidentovi Imomalimu Rachmonovi zůstat doživotní hlavou státu a dovolilo nástupnictví jeho syna. Rachmon (63) podle obhájců lidských práv zavedl v zemi jeden z nejrepresivnějších režimů na světě.

Na hlasovacím lístku dnešního referenda je ale podle serveru BBC jediná shrnující otázka: Podporujete změny a dodatky k ústavě země?"

Navrhovaná změna umožňující zastávat neomezený počet prezidentských mandátů by se vztahovala výlučně na současného prezidenta Rachmona na základě zvláštního statusu Vůdce národa, který mu loni udělil parlament. Zároveň by se na prezidenta i jeho rodinu vztahovala trvalá imunita před jakýmkoli trestním stíháním.

Další z trojice bodů obsažených v parlamentním návrhu změn ústavy snižuje věkovou hranici kandidáta na prezidentský úřad ze současných 35 na 30 let. Její schválení by teoreticky dovolilo Rachmonovu synovi Rustanovi, jemuž je 29 let, aby kandidoval na prezidenta v roce 2020.

Třetí navrhovaná úprava zakazuje formování politických stran založených na programech spojených s náboženstvím. Tento krok má zabránit tomu, aby se hlavní opoziční síla Islámská strana obrody nemohla po loňském zákazu činnosti reformovat.

Imomali Rachmon stojí v čele této bývalé středoasijské sovětské republiky s většinově muslimským obyvatelstvem od roku 1992. Změny v ústavě a referenda doposud umožnily vládci Tádžikistánu úspěšně kandidovat v prezidentských volbách čtyřikrát. Jeho nynější mandát vyprší v roce 2020.

Rachmon je kritizován za nerespektování náboženské svobody a politického pluralismu. Obyvatelstvo ale podle pozorovatelů očividně nadšeně podporuje svého prezidenta, jemuž vděčí hlavně za zdárné ukončení pětileté občanské války.

"Imomali Rachmon je dobrý prezident pro Tádžikistán. Podívejte se na Afghánistán na jihu. Podívejte se na Irák a na Sýrii. My tu máme mír a stabilitu," řekl zpravodaji AFP taxikář Parvíz Haitov.

Související

Více souvisejících

tádžikistán referendum

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy