Krize ve Venezuele: Opozice a prezident Maduro zahájili rozhovory, Vatikán dohlíží

Caracas - V noci na dnešek proběhlo první kolo rozhovorů mezi venezuelským prezidentem Nicolásem Madurem a opozicí. Ta už dlouho usiluje o svržení socialistické hlavy státu, která zemi přivedla na ekonomické dno.

Nejnovější politické napětí ve Venezuele se vystupňovalo poté, co volební komise předminulý týden pozastavila proces shromažďování podpisů za referendum o odvolání prezidenta.

Již samotné konání schůzky v noci na dnešek je podle agentury EFE pokrokem. Zástupci opozice minulý týden prohlašovali, že se jednání nezúčastní, dokud nebude obnoven ústavní pořádek v zemi. S rozhovory nakonec souhlasily všechny hlavní opoziční strany až na stranu Vůle lidu (VP).

Minulý týden parlament, v němž odpůrci prezidenta mají většinu, usnesl na zahájení "politického procesu" s Madurem, jehož předvolal na úterý do parlamentu.

V noci na dnešek se opozice, kterou vedl šéf koalice Stůl demokratické jednoty (MUD) Jesús Torrealba, dohodla na čtyřech okruzích dalšího jednání. První z nich je respektování ústavního pořádku, druhým jsou lidská práva a odškodnění obětí politických represí, třetím ekonomická krize a čtvrtým volební kalendář.

Rozhovory má koordinovat Unie jihoamerických národů (Unasur) a Vatikán. Jednání se účastnil jako zástupce Vatikánu arcibiskup Claudio María Celli a mimo jiné také delegace tří bývalých vrcholných zahraničních politiků, kteří se o zprostředkování jednání snaží už několik měsíců - španělský expremiér José Zapatero a exprezidenti Panamy a Dominikánské republiky Martín Torrijos a Leonel Fernández.

Související

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policisté objasnili případ zmizelé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval přítel

Pražským kriminalistům se podařilo objasnit případ zmizelé mladé ženy. Její mrtvé tělo u sebe doma skrýval její bývalý přítel. Dvaadvacetiletému muži nyní za vraždu hrozí až dvacet let vězení.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy