Chlapci v thajské jeskyni už trénují na potápěče. Záchranný plán nahání hrůzu

Bangkok - 12 chlapců a jejich trenér, kteří uvázli v zaplavené jeskyni Tham Luang v Thajsku, dostali dnes první lekce plavání a potápění. Cesta ven je dlouhá čtyři kilometry a vůbec není jasné, zda ji mladí fotbalisté zvládnou.

Thajské úřady zveřejnily další videa, na nichž se chlapci ve věku 11 až 16 let představují a posílají krátké vzkazy blízkým. Mladíci, k nimž první záchranáři doplavali v pondělí, tedy devět dní po jejich zmizení, na záznamu většinou působí klidně a optimisticky.

"Voda má velkou sílu a prostor je úzký. Na záchranu těch dětí je potřeba mnoho lidí," řekl dnes vicepremiér Pravit Vongsuvan. "Teď ty děti učíme plavat a potápět se," dodal s tím, že pokud by opadla voda a záchrana by byla snazší, pak by byla provedena rychle.

Právě způsob vyvedení chlapců z jeskyně, kde jsou soustředěni na vyvýšeném místě asi čtyři kilometry od jejího ústí, zůstává zatím předmětem dohadů. Zatímco thajské úřady stále preferují variantu, že chlapci si osvojí základy potápění a budou schopni absolvovat náročnou cestu v doprovodu zkušených potápěčů, zahraniční experti varují, že tato akce by byla velmi nebezpečná. Rozumnější bude podle nich počkat, až opadne voda.

Technici sice odčerpávají z jeskyně desítky milionů litrů vody denně, hladina ale klesá jen zvolna a koncem týdne se očekávají silné deště, při nichž by mohla opět stoupnout.

"Pokud bude jejich stav dobrý a budou stoprocentně připraveni, mohou ven," prohlásil dnes místní guvernér dohlížející na práce záchranného týmu. Řekl také, že pokud někteří chlapci nebudou připraveni či budou mít zdravotní obtíže, mohou v jeskyni zůstat déle. 

Související

Záchranná akce thajských děti uvězněných v jeskyni (červenec 2018)

Voják, který zachránil chlapce v thajské jeskyni, zemřel

Příslušník thajské námořní pěchoty, který se v loňském roce podílel na dramatické záchraně 12 chlapců a jejich fotbalového trenéra ze zaplavené jeskyně na severu země, zemřel na otravu krve způsobenou během akce. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na thajskou Královskou námořní pěchotu.

Více souvisejících

thajské děti uvězněné v jeskyni (červenec 2018) Thajsko

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy